«Смоли» за 270 тисяч євро замовили «журилівцям» трохи дешевший метанол, ніж торік
05.04.2020   //  

ДП «Смоли» 31 березня за результатами тендеру замовило у SIA «Zodiak Plus» (Латвія) метилового спирту на 270 тис євро. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять 600 т метанолу з умістом основної речовини 99,99% виробництва компанії «Statoil ASA» (із 2018 року має назву «Equinor ASA», Норвегія) по 450 євро за тонну. Договір передбачає поставку автотранспортом на умовах CPT Кам’янське, тобто покупець сам здійснюватиме митне оформлення і нестиме затрати на доставку.

Рік тому, в травні 2019 року «Смоли» замовляли у «Zodiak Plus» такий самий норвезький метанол на тих же умовах поставки на 11% дорожче – по 500 євро за тонну. Ще раніше, у червні 2018 року ціна складала 500 євро за тонну, а в липні 2017 року – 384 євро за тонну.

Як і в минулому році, товар оплачуватимуть протягом півроку після його поставки.

Ціна нинішньої угоди на 18% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 330 тис євро.

Єдиним конкурентом із продукцією компанії «Saudi International Petrochemical Company» (Саудівська Аравія) було столичне ПрАТ «Енергомашінвест», акціонером якого є офшор «Verridana Resources Ltd» (Беліз), а кінцевим бенефіціаром – Ебігейл Силван із Гренади.

Латвійська «Zodiak Plus» на чолі з Даце Шабле заснована в 2014 році українцем Євгенієм Бугою. Раніше він керував ТОВ «Енерджі трейд груп» – найбільшим постачальником держпідприємств, якими керує Руслан Журило, нині відсторонений очільник ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК), а до того – заступник екс-директора ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Сергія Дробота.

Нагадаємо, Журило знаходиться під слідством, НАБУ підозрює його у нанесенні збитків держпідприємству на 300 млн грн. на експортних схемах. Журило знаходиться на свободі, бо за нього вніс заставу 12 млн грн. нардеп із «Народного фронту» Микола Княжицький.

Також фірма «Zodiak Plus» фігурувала у кримінальному провадженні за фактом вчинення посадовцями ДП «НАЕК «Енергоатом» та його підрозділів правопорушення у вигляді заволодіння державними коштами в особливо великих розмірах як учасник змови.