«Київавтодор» і «труханівці» сховали ціни реконструкції Пейзажної алеї за 111 мільйонів
03.04.2020   //  

КК «Київавтодор» 1 квітня за результатами тендеру замовила ТОВ «Ростдорстрой» реконструкцію Пейзажної алеї у Шевченківському районі Києва за 110,72 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Пейзажну алею реконструюють до кінця 2021 року за проектом КП «Київміськрозвиток», який коштував 4,12 млн грн. Йдеться про реконструкцію підпірних стінок, сходів і літнього лекторію, укріплення схилів, влаштування відеонагляду, публічного Wi-Fi, освітлення, електропостачання, металевої доріжки та дощової каналізації, мощення гранітної бруківки, тактильної плитки та гумового покриття. Крім того, встановлять лави, парковки для велосипедів, два манекени для тренувань бойових мистецтв, дитячий майданчик, боларди і паркувальні стовпчики, а також висадити майже 5 тис дерев, кущів і чагарників, зокрема клени, дуби, тиси, тую, калину, глід, ялівець, мигдаль тощо.

За даними КМДА, на Пейзажній алеї з’явиться новий сквер та художнє освітлення.

Підсумкова відомість ресурсів і кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів та устаткування з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Ціна угоди на 10% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 123,13 млн грн.

ДАСУ почала моніторинг тендеру на підставі виявлених нею ознак порушення закону.

Закупівлю провели з другої спроби. На перші торги прийшло лише ПП «Київшляхбуд» із початковою ціною 121,33 млн грн., тому їх довелось відмінити через нестачу учасників.

Нині ж ТОВ «Мостицький 2» пропонувало дещо нижчу ціну. Його відхилили, бо воно надало у якості аналогічного договір про влаштування тротуарів та проїжджої частини, тоді як вимагалось будівництво, реконструкція чи капітальний ремонт доріг. Також фірма принесла прострочену ліцензію ДАБІ без розділу «будівництво об’єктів транспортної інфраструктури», хоча замовник вважав Пейзажну алею саме таким об’єктом. Крім того, компанія наклала на пропозицію електронну печатку замість електронного підпису.

Дорожчим конкурентом було київське ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» громадян Туреччини Онура та Іхсана Четінджевізів, а також львів’янина Олега Фаріона. Із ним пов’язана фірма «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.» (Туреччина).

Бенефіціарами одеського «Ростдорстрою», як і «Київшляхбуду», через фірми «Оттема» (Угорщина) та «Мурфілд Індастріз Ел.Пі» (Кіпр) є Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» мера Одеси Геннадія Труханова.

«Ростдорстроєм» керує Олексій Андрюшин, «Київшляхбудом» – Олександр Ращупкін.

Нагадаємо, «Ростдорстрой» та «Онур» разом зі ще одним лідером ТОВ «Автомагістраль-Південь» складають трійку фаворитів Укравтодору, які мають змогу за відсутності інших конкурентів не торгуючись забирати найбільш прибуткові підряди Укравтодору.