COVID-2019: В АРМА передали 21 тисячу респіраторних масок, які під час епідемії намагалися вивезти в Ізраїль
03.04.2020   //  

26 березня 2020 року Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) отримало 20 тис. 970 респіраторних масок «3m VFlex Tm 9161E EN149:2001 FFP1NRD». Про це стало відомо з ухвали слідчого судді Херсонського міського суду Херсонської області Ярослава Мусулевського.

Маски передали на клопотання старшого слідчого Корабельного відділку поліції ХВП ГУНП в Херсонській області Дар’ї Дем’янюк, погоджене з прокурором Херсонської місцевої прокуратури Євгеном Шереметом.

Товар належать ТОВ «СП Агент-Експортер». Компанія записана на Євгенію Коротиш із Херсона. Утім, за даними системи Youcontrol, 2015 р. керівником ТОВ був Євген Коротиш. У березні 2018 р. людина з таким ПІБ подавала декларацію як помічник патронатної служби Херсонської обласної державної адміністрації. За даними «Наших грошей», Євгенія та Євген Коротиш реєструвалися за однією адресою в Херсоні на проспекті Сенявіна.

Маски арештували в рамках провадження № 12020230020000624 від 14 березня 2020 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 15 ч. 2 («Замах на злочин») та ч. 2 ст. 364-1 ККУ («Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права»).

Досудовим розслідування встановлено, що 14 березня 2020 р. чергову частину Корабельного відділку поліції повідомили, що керівництво ТОВ «СП «Агент-Експортер» порушило постанову Кабміну № 214 від 11 березня 2020 р. і задекларувало на експорт медичні маски, класифікація яких зазначена в постанові як заборонені до експорту. Вказаний факт внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Під час огляду слідчі спочатку зафіксували 21 тис. масок, потім огляд провели повторно, і масок виявилося на 30 штук менше.

З допитів свідків відомо, що маски планували вивезти 15 березня 2020 р. до Ізраїлю, за контрактом їх придбала фірма з Естонії. Весь товар коштує 1 млн. 60 тис. гривень.

Суд, враховуючи неможливість слідства-прокуратури «самостійно здійснити управління вказаним майном, запобігти можливості знищення, відчуження» передав маски АРМА «для здійснення заходів управління з метою забезпечення збереження» активу.

Це не перша партія масок, яку в АРМА намагалися передати за клопотанням Нацполу, але перша, яку передали. Зі слів заступника голови АРМА Володимира Павленка, Агентство в таких випадках просить не передавати йому маски. Причин кілька. АРМА не може передати ці маски до МОЗу чи лікарень – по закону такі процедури не виписані. В управління Агентство теж їх не передасть – бо все, що можна зробити з масками, передбачає їх витрачання. Єдиний варіант – продати маски на СЕТАМ. Утім, наразі і це під питанням, оскільки суддя в ухвалі про передачу масок не прописав дозвіл на продаж. По закону про АРМА Агентство ці маски продати може, але наразі судова практика така, що суди скасовують такі продажі через відсутність окремого дозволу суду на продаж активу.