Прокуратура розслідує розкрадання в Одеському медунівері на тендерах та преміях на 300 мільйонів
01.04.2020   //  

Прокуратура розслідує привласнення майна держави посадовими особами Одеського національного медичного університету через проведення тендерів на закупівлі медпрепаратів всупереч законодавству, а також привласнення майна під час виконання ремонтно-будівельних робіт. Про це йдеться в ухвалах Суворовського районного суду м. Одеси від 23 березня.

Слідство встановило, що у 2017-2019 рр. університет уклав договорів про закупівлю обладнання на суму понад 300 млн грн.

Так, ОНМедУ замовив:

  • у 2017 р. ТОВ «Медінтегратор» медичне обладнання на загальну суму 34,12 млн грн. (витратні матеріали до систем гіпертермічної перфузії – Оксигенатор, тренажери для відпрацювання лапароскопічних навичок, симулятор для відпрацювання навичок лапароскопічної хірургії, система рециркуляції для забезпечення гіпертермічної внутрішньоміхурової хіміотерапії);
  • у 2018 р ТОВ «Медтехнотрейд» симулятор для відпрацювання навичок ультразвукового дослідження за 16,09 млн грн.;
  • у 2017-2018 рр. ТОВ «Анна-Мед» обладнання на 45,16 млн грн. (стимулятор пацієнта з 12-ти канальною ЕКГ симуляцією, стимулятор невідкладної допомоги HALS1020, мобільний дистанційний манекен жінки, стимулятор обстеження кардіологічного пацієнта «ХАРВІ»);
  • у 2017 р. ТОВ «Медінова» медобладнання на 14,00 млн грн. (манекени для акушерсько-гінекологічного обстеження жінки та прийняття пологів, система гіпертермічної перфузії);
  • у 2017 р .ТОВ «Реалтон» медобладнання на загальну суму 18,20 млн грн. (серцево-легеневий симулятор фізикального обстеження кардіологічного пацієнта, виправні матеріали та змінні частини до манекенів- 4 комплекта);
  • у 2017 ТОВ «Рімед» обладнання на загальну суму 38,00 млн грн., зокрема, манекени, електрохірургічн молекулярно-резонансні апарати та хірургічні інструменти, симулятор для відпрацювання навичок гістероскопії та трансуретральної резекції простати.

Слідчі також встановили, що посадові особи, порушуючи Бюджетний кодекс України, без належного обґрунтування, призначили 10-м посадовим особам ОНМедУ, чиї прізвища приховані в ухвалах, премії у розмірі 150-420  тис грн. кожному.

Суд надав прокурорам доступ до документації по придбанню університетом обладнання у приватних фірм, до звітів за 2019-2020 рр. в частині нарахування та виплати заробітної плати/премій та заохочень 10-м посадовим особам ОНМедУ.

Віктор Московченко є співзасновником київських ТОВ «Медінтегратор», ТОВ «Рімед», ТОВ «Медінова» та ТОВ «Реалтон». Співвласницею ТОВ «Медінтегратор» та ТОВ «Рімед» є директорка Ірина Васильєва, а ТОВ «Медінова» та ТОВ «Реалтон» Ірина Вишневська. Усі чотири фірми зареєстровані у квартирі по просп. Свободи, 24-Б, де прописаний Московченко.

Засновником та директором київського ТОВ «Медтехнотрейд» є Андрій Муха.

Керівником та власником київського ТОВ «Анна-Мед» є Євген Мазовер.

До липня 2018 р. ректором одного з найбільших медичних навчальних закладів в Україні Одеського національного медуніверситету був Валерій Запорожан. 17 липня тодішня в.о. глави МОЗ Уляна Супрун достроково розірвала з ним контракт за порушення статуту та умов контракту і призначила в.о. ректора Костянтина Аймедова. В подальшому медуніверситет очолив лояльний до Запорожана Юрій Сухін.