Фірма помічника Пшонки раптово перестала боротись за мільярд з лідерами дорожнього картелю
01.04.2020   //  

24 березня тендерна колегія Антимонопольного комітету постановила припинити розгляд двох скарг ПАТ «Комунтранс» на дискримінаційні умови тендерів Служби автомобільних доріг Запорізької  області очікуваною вартістю в 1,04 млрд гривень. Скарга стосувалась двох тендерів на поточний середній ремонт дороги державного значення Н-30 Василівка – Бердянськ на ділянках: 55+082 – 89+526  та 112+026 -143+003 км. Про це повідомляється в сисетмі «Прозоро».

Фірма намагалась оскаржити сумнозвісну дискваліфікаційну вимогу Укравтодору, яка забороняла компанії брати участь у торгах через відсутність 100% досвіду по аналогічним роботам у останні три роки по договорам, що виконані на 85%. Саме ці заточки «Укравтодор» лобіює у своєму проекті Методичних рекомендацій, бажаючи обмежити кількість учасників тендерів. Адже відповідний досвід по великим проектам Укравтодору,  мають не більше десятка компаній, які забрали разом майже половину всіх  підрядів на будівництво доріг  України в останні два роки.

У скарзі до Антимонопольного комітету «Коммунтранс» зауважив, що законодавець, передбачаючи можливість для змовника встановлювати такий кваліфікаційний критерій як виконання аналогічних договорів, ставив за мету виключити тих учасників, що не мають взагалі досвіду у відповідному предметі закупівлі і відповідно не зможуть якісно з виконанням технологічного процесу виконати договір. Натомість, замовник цими критеріями штучно звузив  конкуренцію, що призвело до дискримінації потенційних учасників, оскільки в Україні є обмежена кількість суб’єктів господарювання, які фактично виконували аналогічні роботи за даними обсягами.

Тендерна колегія АМКУ 12 березня вже  визнала дискримінаційними такі самі заточки про 100% досвіду виконаних на 85% договорах іншого підрозділу «Укравтодору» – Житомирської служби автодоріг. Тобто у фірми  були всі шанси оскаржити відповідну дискримінаційну норму в Антимонопольному комітеті, і домогтись того, щоб замовник виключив відповідну норму з тендерної документації.  Однак «Коммунтранс»  напередодні розгляду відкликав скаргу. З яких причин учасник втратив зацікавленість до двох тендерів на мільярд гривень, не відомо.

Наразі, до аукціону в обох тендерах вийшла трійця фаворитів Укравтодору «Онур» «Ростдорстрой» та «Автомагістраль-Південь», які  мають змогу за відсутності інших конкурентів не торгуючись забирати найбільш прибуткові підряди Укравтодору.

Акціонером «Коммунтрансу» є Андрій Тухта, Михайло Буров і Людмила Зубкова, а директором – Олексій Глушко. Раніше до складу засновників також входив Олексій Близнюк, син екс-міністра ЖКГ Анатолія Близнюка. Михайло Буров, був помічником  нардепа Артема Пшонки (2007-2012 рр), сина ексгенпрокурора України Віктора Пшонки.