В АМКУ відмовились говорити про справу по квиткам МАУ, засекретивши її як і стару справу про поклажу
31.03.2020   //  

Київське обласне відділення АМКУ не надало жодних даних на підтвердження розслідування стрибка цін на авіаквитки МАУ в середині березня, коли було анонсовано припинення авіасполучення України з рештою світу. Про це йдеться у відповіді ТВ АМКУ на запит громадської організації «Рада захисту конкуренції та споживачів» (співзасновники «Ліги антитрасту»).

Антимонопольників просили повідомити на яких підставах відкрито розслідування, конкретизувати перелік маршрутів, окрім Лондон-Київ, які є предметом розслідування, тощо.

Запит був направлений після того, як голова Київського тервідділення АМКУ Олексій Хмельницький заявив, що «починає розслідування» на підставі повідомлень про те, що «Міжнародні авіалінії України» різко підняли ціни на квитки після заклику влади до українців повертатись додому через спалах коронавірусу COVID-19:

«Ілюструють звернення такими даними: квиток економ-класу Лондон-Київ на 15 березня коштує 24 тис грн, при тому напередодні квиток коштував менше 10 тис. АМКУ вивчить ці факти і, у разі встановлення порушень конкурентного законодавства, покарає порушника. Нагадаємо, Комітет може накласти штраф у розмірі до 10% річного прибутку компанії».

Однак у відповіді на запит Олексій Хмельницький заявив, що вся запитувана інформація є внутрішньовідомчою службовою кореспонденцією. Тому надання «відповіді не вбачається можливим».

Таким чином в АМКУ відмовились назвати навіть статтю закону «Про захист економічної конкуренції», по якій вбачається порушення з боку МАУ.

Єдина надана інформація – це номер доручення голови АМКУ №13-01/249 від 16 березня, на підставі якого було відкрито дослідження на предмет дотримання ПрАТ «МАУ» законодавства про захист економічної конкуренції під час бронювання та реалізації квитків на рейси авіакомпанії, якими пасажири мали можливість повернутись до України до тимчасового закриття кордонів згідно Розпорядження Кабінету міністрів від 14 березня 2020 №287.

Так само Олексій Хмельницький відмовився повідомляти «Раді захисту конкуренції та споживачів» дані про перебіг іншого розслідування проти МАУ, яке він анонсував рівно рік тому. У березні 2019 року голова Київського ТВ повідомив про початок дослідження щодо змін правил провезення ручної поклажі. Тоді МАУ ввів обмеження по безкоштовному провезенню невеликих сумок, як це роблять лоукостери з дешевими квитками.

«Але МАУ ніколи не позиціонував себе  як перевізник- лоукостер. Міжнародні авіалінії України – найбільша компанія з перевезення пасажирів в Україні. Більше того, запровадження МАУ нових умов до перевезення ручного багажу ніяк не вплинуло на ціну квитків та якість послуг», – заявив тоді Хмельницький.

У березні 2020 року голова Київського ТВ АМКУ відмовився повідомити будь-яку «інформацію стосовно встановлених в ході розслідування ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції» в історії про поклажу МАУ. У відповіді на запит було вказано тільки про те, що на підставі двох доручень голови Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва від 21.03.2019 і 10.04.2019 було відкрито не розслідування, а дослідження.

«Строки проведення дослідження фактично не обмежені. І якщо Комітет після початку дослідження і через рік не відкрив справу – значить ознаки порушення в діях МАУ досі не виявлені. Адже при виявленні таких ознак АМКУ був би зобов’язаний відкрити розслідування», – відмітила експерт «Ліги антитрасту» Галина Верцімаха.

За останні роки гегемонії МАУ на ринку авіаперевезень України не має жодних даних про завершення будь-якої справи АМКУ проти цієї компанії.