Співмешканка екс-головного юриста АРМА очолила патронатну службу міністра розвитку громад
31.03.2020   //  

Олена Мацків (Косолапова) стала керівником патронатної служби міністра Олексія Чернишова у Міністерстві розвитку громад. Цю інформацію «Нашим грошам» підтвердили у самому міністерстві.

15 березня 2020 р. Мацків подала декларацію кандидатки на посаду керівника патронатної служби, а вже 16 березня – декларацію перед звільненням із Київської обласної державної адміністрації. В КОДА Мацків керувала апаратом із 1 листопада 2019 р., після того, як адміністрацію очолив Олексій Чернишов. На позачерговому засіданні Верховної Ради 4 березня 2020 р. Чернишов увійшов до оновленого складу Кабміну як міністр розвитку громад та територій України. Попередником Чернишова з лютого по березень 2020 року був нинішній прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Патронатна служба міністра здійснює консультування міністра, підготовку необхідних для виконання завдань міністерства матеріалів, забезпечує зв’язок із посадовими особами інших органів держвлади, організацію зустрічей та зв’язків з громадськістю, ЗМІ, виконує інші доручення міністра. Персональний склад патронатної служби визначає особисто міністр.

Олена Мацків раніше працювала у Міністерстві юстиції.  2017 р. – керівником секретаріату державного секретаря Мін’юсту. На цій посаді була щонайменше до березня 2019 р. Держсекретарем тоді була Ганна Буяджи. Коли Буяджи пішла в декрет, Мацків виконувала обов’язки держсекретаря. Кілька разів із претензіями на роботу в.о. держсекретаря Мацків до суду зверталося НАБУ. Так, за версією детективів, Мацків затягувала з наданням інформації щодо видачі спецдозволу на видобуток газу в Полтавській області ТОВ «Аркона Газ-Енергія», яке журналісти пов’язують з оточенням екс-президента Порошенка. Також вчасно не надала до НАБУ копію особової справи директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Мін’юсту Олександра Рувіна, якого журналісти фіксували на зустрічі з колишнім «куратором правоохоронної й судової систем від БПП» Олександром Грановським.

За даними Єдиного державного реєстру декларацій, Олена Мацків – співмешканка колишнього очільника юридичного управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Андрія Потьомкіна. Також Потьомкін тривалий час очолював тендерний комітет АРМА. Фігурував у відкритих джерелах як науковий радник юридичної групи LCF. Це структура, в якій керуючим партнером є Анна Огренчук – дружина Андрія Довбенка, якого називали смотрящим за Міністерством юстиції, коли міністром юстиції був Павло Петренко. На весіллі Огренчук та Довбенка у серпні 2019 року прогуляв День Незалежності екс-керівник Офісу президента Андрій Богдан. У 2015-му Потьомкін був помічником міністра юстиції Петренка, пізніше працював начальником управління внутрішнього контролю органів та установ системи юстиції Мін’юсту, потім перейшов до АРМА, зараз претендує на посаду прокурора відділу в Офісі Генерального прокурора.