Брюховичі під приводом коронавіруса відмінили тендери на ремонт вулиць, у яких «Онур» програв з 20% відставанням
31.03.2020   //  

Брюховецька селищна рада 25 березня скасувала  два  тендери на ремонт вулиць загальною вартістю 14,22 млн. гривень, повідомляється у системі «Прозоро».

У лютому селищна рада Брюховичів оголосила тендер на ремонт  вулиці Січових стрільців очікуваною вартістю 11,68 млн. грн., та вулиці Під Осовою за 2,54 млн. грн.

На кожному тендері змагались від чотирьох до шести фірм – ТДВ  «Шляхове ремонтно-будівельне управління № 65», ПП «Рома», ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл», ТОВ «Алов-буд», ТОВ «Будмаксплюс», ТОВ Магістраль Інжиніринг та ТзОВ «БК»Віаком».

В результаті конкуренції на аукціоні 18 березня ціна впала на більше ніж 20% – перемогу отримало приватне підприємство «Рома», зробивши найдешевшу пропозицію. Але після тижня роздумів, 25 березня, тендерний комітет Брюховецької селищної ради вирішив відмінити обидва тендери, обумовлюючи це тим, що нині в цьому ремонті відпала потреба у зв’язку з надзвичайним станом на території країни. Мовляв, гроші на час дії карантину не будуть розподілятись на ремонт вулиць.

При чому за день до того, саме в день оголошення карантину 24 березня, Брюховецька селищна рада підписала угоду з фірмою «Онур» на ремонт вулиці Бурштинової вартістю 1,38 млн гривень.  Саме у Львівській області один із лідерів загальноукраїнського картелю ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл» забирає найбільшу кількість підрядів на будівництво доріг. Загалом Служба автодоріг у Львівській області, Львівська обласна держадміністрація та Львівська рад  віддали «Онуру» 392 підряди на суму 7,44 млрд гривень.

Це перший випадок коли «Онур» прийняв участь у тендері на ремонт  доріг від Брюховицької ради і програв.

Раніше Брюховицька селищна рада 24 рази обирала переможцем «Онур» віддавши їй робіт на 53,29 млн. гривень. Фірма приймала участь і в цих двох тендерах, але програла, бо «Рома» запропонувала виконати ті ж самі роботи на 17% і 26% дешевше за фаворита селищної ради «Онур». Але після перемоги іншого підприємства, селищна рада скасувала тендер.

У 55% випадків, коли «Онур» отримував перемогу на будівництво доріг у Брюховицькій селищній раді, економія місцевого бюджету від очікуваної вартості  склала 0%, у чверті випадках – 1%. У цьому ж тендері, де переможцем не обрали «Онур» – економія склала б понад 20%.

Керівником і власником ПП «Рома» є депутат Львівської обласної ради – Роман Демчина.

Засновниками столичної компанії «Онур Конструкціон Інтернешнл» є громадяни Туреччини Онур та Іхсан Четінджевіз, а також львів’янин Олег Фаріон. Із нею пов’язана фірма «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.» (Туреччина).