Держрегулювання цін Кабміном виявилось фейком. Пролобіювали Шуфрич і «слуганароду» з магазину АТБ
30.03.2020   //  

Сьогодні, 30 березня, Верховна Рада планує прийняти «антикоронавірусний» законопроект №3275. Там багато поправок в різні закони, нібито спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019). (якщо

В тому числі тут є норма, яку минулого тижня влада прямо вимагала для боротьби зі спекулянтами – про державне регулювання цін на ліки, засоби захисту та продукти харчування. Ну ви самі бачили копійчані медичні маски по 10 грн, багатократний злет цін на поживні картоплю з гречкою та “іммуностимулюючі” лимони з імбірем. У злеті цін на соціально значимі товари першої необхідності публічно зізналась наймасовіша мережа магазинів України – АТБ. Але зізналась тільки для того, щоб зняти з себе відповідальність. Мовляв, торговці не винні, то оптові постачальники задрали прайси.

Замміністра МВД Антон Геращенко миттєво передав голові АМКУ Юрію Терентьєву довідку про ціни в АТБ та ще десятку торгових мереж, а також про цінову поведінку 15 великих оптових постачальників. Мовляв, ось вам дані, карайте спекулянтів і бариг.

Для повноцінного і миттєвого покарання не вистачало одного – законного дозволу Антимонопольному комітету проводити розслідування саме по завищенню цін. Саме розслідування просте – запитами отримуєш інформацію про ціни по всьому ланцюжку (не відповів – штраф на 1% від річного обороту мережі), бачиш хто де рвонув в гору, вимагаєш обгрунтування, і якщо у відповідь чуєш бекання та мекання накшталт «то не я винен, то на попередньому ланцюгу у ланцюжку постачальників» – миттєво присовуєш законний штраф у розмірі до 10% від річного обороту. Уявляєте як чутливо було б для АТБ заплатити за бенкет у розпал чуми десятину від багатомільярдної річної виручки? Це враз відбило б бажання барижити у надзвичайній ситуації (докладніше про механізм нормальної боротьби зі спекулянтами якщо комусь прийде в голову зрештою його зробити).

Але ніт.

В ході підготовки законопроекту ідея про контроль АМКУ за ланцюжком накруток зникла, а натомість з’явилась інша – державне регулювання цін:

  • змусити Кабмін сформувати перелік протиепідемічних товарів, та товарів, що мають істотну соціальну значущість;
  • встановити граничні ціни для оптової та роздрібної торгівлі товарами з урахуванням постачальницько-збутової надбавки та граничної торговельної (роздрібної) надбавки (от цікаво – яку ціну масок писатиме Шмигаль – 2 гривні як до епідемії, чи 15 гривень як зараз на момент прийняття закону?);
  • на час карантину встановити заборону скуповування та перепродажу цих товарів дорожче ніж у 1,2 рази.

Я застав СРСР з його держрегулюванням цін і як наслідок дефіцитом товарів на полицях. Тому був проти такого механізму впливу на ціни. Однак ще однієї депутатської поправки у цьому ж законопроекті вистачило, аби мій переляк пройшов. Справа в тім, що покарання за спекуляції призначили неймовірно мале.

За завищення цін на посадову особу магазину / оптовика накладуть штраф максимум 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – це 5100 гривень!

Ви уявляєте за скільки секунд в АТБ відбиваються ці п’ять тисяч сто гривень на одній тільки гречці, ціну на яку вони ще тиждень тому задрали у півтора рази?

І це ще я не розписую механізм по якому цей штраф взагалі неможливо стягнути (його прописали у статті 165-2 Кодексу про адміністративні правопорушення «Порушення порядку формування та застосування цін і тарифів», а цього порядку у нас взагалі не існує, бо у нас вільне формування цін на товари. І взагалі – яка саме держустанова має складати протоколи про порушення?!).

Отже тепер, коли ви переконались, що боротьбу зі спекулянтами під час карантину влада вирішила не вести взагалі – дізнайтесь хто пролобіював цей фейк (мені вдалось отримати таблицю іменних поправок до законопроекту від джерела у Раді). Авторами означених поправок до законопроекту 3275 є сумновідомий Нестор Шуфрич і Ганна Лічман зі «Слуги народу», яка до обрання нардепом працювала піарницею мережі АТБ.

Ще раз. Провал державної боротьби зі спекуляціями в АТБ та прісних пролобіювала «слуга» з АТБ, яка не погидувала подати ініціативу разом з Шуфричем.

В тексті законопроекту на сайті Ради цю поправку знайти дуже легко. Відкриваєте вордівський документ і задаєте пошуком по сторінці (ctrl+F) неправильне написання хвороби – «короновірус» замість «коронавірус». Перший знайдений результат і буде лобістською поправкою Лічман і Шуфрича.

Зате скільки буде зараз дурного піару про те, що “ми дали Уряду механізм контролю за цінами, спєкулянт нє прайдьот…”((((

#корупція_породжує_рукодупіє_і_вбиває

#коррупция_порождает_рукожопие_и_убивает

 

Блог від: Юрій Ніколов