Поліція розслідує переплату філармонією за автобус, що не відповідав тендерній документації
29.03.2020   //  

Вознесенівське відділення поліції підозрює посадовців КЗ «Запорізька обласна філармонія» у розтраті коштів при купівлі автобуса у ТОВ «Техно-Агросервіс» за 7,4 млн грн..

Про це пишуть «Наші гроші. Запоріжжя» з посиланням на ухвалу Орджонікідзевського районного суду.

У 2019 році «Запорізька обласна філармонія» у 2019 році провела тендер на придбання автобуса.На закупівлю подалося три учасника, однак ПП «Ольбія» не допустили до аукціону, оскільки фірма зобов’язалася поставити автобус протягом 90 днів з дати авансу, а не підписання договору. Водночас, ТОВ «Еммер» запропонувало дорожчу на 7 тис. грн пропозицію, тому тендерний комітет обрав переможцем «Техно-Агросервіс». Фірма мала протягом 90 днів поставити автобус китайського виробництва Sunlong SLK 6126K, 2019 року випуску з 51 пасажирським місцем вартістю 7,4 млн грн. (Згодом сторони змінили кінцевий строк поставки та марку автобуса)

Після поставки автобуса та розрахунку за нього  поліція почала перевірку вказаної закупівлі за відповідним кримінальним провадженням № 42019081060000200 і з’ясувала, що філармонія для виділення грошей подавала до облдержадміністрації комерційну пропозицію з одними технічними характеристиками автобуса, а вже під час проведення тендеру вказала інші. Це могло свідчити про бажання зменшити кількість учасників закупівлі. .

Окрім цього, вже під час проведення тендеру, «Техно-Агросервіс» надало аналогічний договір щодо поставки автобуса ТОВ «Платинум Торг», однак на вказаних підприємствах ніколи не було зареєстровано жодного транспортного засобу. Також, згідно з інформацією ДФС, накладні з вказаним товаром не реєструвалися.

Після ж укладання договору з «Техно-агросервіс» філармонія підписала з останнім і додаткову угоду про зміну автобуса для поставки. Так, замість автобуса Sunlong SLK6126K передбачено поставку автобусу Asiastar YBL6128SD, характеристики якого не відповідали технічним вимогам тендерної документації (бокові вікна були без кватирок та механічна коробка передач замість автоматичної). Допитаний як свідок заступник голови тендерного комітету повідомив, що комітет з вказаних питань засідань не проводив, а на протоколі відсутній номер, що може свідчити про його реєстрацію у невідповідному порядку.

Вказану додаткову угоду про зміну автобуса підписали на підставі експертного висновку Запорізької торгово-промислової палати. Втім, у сертифікаті відповідності (який надали МВС для реєстрації автобуса) зазначений інший виробник двигуна, колісна база, максимальна швидкість, споряджена маса, тощо, ніж у вказаному експертному висновку.

Також, відповідно до митної декларації, вказаний автобус придбали у польської «Agri invest LLC» за 1,9 млн грн. Ця фірма належить директору «Техно-Агросервіс», що може свідчити про фіктивність вказаної угоди купівлі-продажу.

Окрім цього, філармонія та «Техно-Агросервіс»,  додатковими угодами змінили строки виконання договору з 90 до 153 днів. Водночас, однин з потенційних учасників закупівлі у системі “Прозоро” ставив питання комітету про можливість продовження строків до 150 днів, однак отримав відповідь про неможливість цього через загрозу незавершення закупівлі до кінця бюджетного року.

Слідчі звернулися до суду задля отримання дозволу на вилучення оригіналів реєстраційних документів придбаного автобуса. Суд це клопотання задовольнив.

«Техно-Агросервіс» належить Світлані Гайдуковій та Ігорю Шорохову (також керівник). За даними «Прозорро»,фірма виграли лише один згаданий тендер. «Техно-Агросервіс» також подавалося на попередній тендер від філармонії на придбання автобуса, однак його скасували через недостатню кількість учасників.