«УГВ» відписало норвезьким юристам ще 750 тисяч євро на арбітраж по «Карпатигазу»
28.03.2020   //  

АТ «Укргазвидобування» 20 березня оприлюднило звіт  про укладену 17 лютого угоду з юридичною компанією «Wikborg Rein Advokatfirma AS» (Норвегія) щодо юридичних послуг на 750 тис євро. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У 2015 році «УГВ» найняло норвезьку «Wikborg Rein Advokatfirma AS» для консультацій і забезпечення захисту своїх прав та інтересів під час урегулювання спорів з компанією «Misen Enterprises AB» та ТОВ «Карпатигаз», які виникли на підставі Договору №3 про спільну діяльність без утворення юридичної особи від 2002 року. Загальна вартість угоди мала становити не більше 5,00 млн євро, а послуги – надаватись до кінця 2019 року.

Однак на кінець липня 2019 року бюджет був перевищений приблизно на 250 тис євро. За твердженням юристів, причинами непередбачених перевитрат була поведінка відповідачів «Misen Enterprises AB» і «Карпатигаз», підписання мирової угоди в липні 2019 року та її винесення на розгляд арбітражного суду, а також рішення арбітражного суду провести брифінги після слухань і додатковий заключний день слухань у вересні 2019 року тощо.

До того ж, Торгова палата Стокгольма за запитом голови арбітражного суду продовжила термін для винесення остаточного рішення арбітражним судом до 31 січня 2020 року.

Основним напрямком роботи в межах арбітражного розгляду є допомога арбітражному суду з боку свідків-експертів «УГВ» пана Хесмондхалга, пана Харріса та пана Чебаненка у вирішенні питань, пов’язаних із сумою спору до винесення остаточного рішення.

«УГВ» вирішило продовжити співпрацю з «Wikborg Rein Advokatfirma AS», бо ця фірма надала значну частину послуг та єдина повністю обізнана з арбітражним провадженням.

Нинішню закупівлю провели без аукціону згідно пункту Регламенту, в якому йдеться про послуги, котрі може надати тільки певний виконавець через відсутність конкуренції та альтернативи. При цьому сам договір не був оприлюднений у системі «Прозорро».

Шведська «Misen Enterprises AB» і український «Карпатигаз» є дочірніми фірмами «Misen Energy AB» (Швеція). Раніше ЗМІ писали про причетність до цих фірм Дмитра Фірташа, Сергія Кацуби і Сергія Курченка, однак у «Карпатигаз» від цих зв’язків відбиваються.

Як повідомляла «Економічна правда», з кінця 2014 року частку в «Карпатигазі» мав також колишній нардеп Микола Мартиненко. У 2015 році, коли «УГВ» очолював близький до Мартиненка Сергій Костюк, «Карпатигаз» подав позов проти України на $3 млрд. У відповідь «Укргазвидобування» ініціювало арбітражний розгляд справи щодо розірвання договору про спільну діяльність між «Карпатигазом» і «Місен Ентерпрайзіс АБ».

Нагадаємо, у липні 2019 року «УГВ» також уклало угоду з ТОВ «Ернст Енд Янг» про консультаційні послуги щодо цього арбітражного процесу вартістю 6,52 млн грн.