Суд зупинив забудову у Пущі Водиці, де під виглядом оздоровчого комплексу зводять ЖК
27.03.2020   //  

Суд зупинив дію містобудівних умов та обмежень та дозволу на виконання будівельних робіт і заборонив «Київміськбуду» та будь-яким іншим юридичним чи фізичним особам здійснювати будь-які будівельні роботи на ділянці на вул. Квітки Цісик, 34, 36 в Оболонському районі Києва. Про це свідчить ухвала Окружного адміністративного суду м. Києва від 23 березня.

Цю заборону суд ввів у якості забезпечення позову Громадської організації «Пуща-Водиця Єдина», яка вимагає визнати протиправними і скасувати вказані МУО і дозвіл на виконання будівельних робіт, оскільки на вул Квітки Цісик, 34, 36 під виглядом об’єктів рекреаційного призначення насправді здійснюється будівництво житлових багатоповерхівок.

Як зазначила громадська організація, на ділянці площею 0,69 га на вул. Квітки Цісик, 34, 36, яка віднесена до історичного ареалу, незаконно здійснюється будівництво житлових будинків (Апарт-комплексу в Пущі-Водиці), що прямо суперечить цільовому призначенню такої ділянки та здійснюється без відповідного дозволу компетентних органів на виконання будівельних робіт на землях історичного ареалу.

Крім того, в оскаржуваних МУО цільове призначення ділянки вказане «для будівництва та обслуговування об’єктів рекреаційного призначення», а функціональне – частково територія середньо- та багатоповерхової житлової забудови і частково – територія зелених насаджень загального користування. Однак, відповідно до чинного Генплану м. Києва, який є основним видом містобудівної документації на місцевому рівні, функціональним призначенням цієї ділянки є рекреаційна забудова.

Суд визнав обґрунтованою подану заяву про забезпечення позову. І звернув увагу на те, що на сайті «Київміськбуду» справді розміщено оголошення про будівництво та продаж житлових апартаментів по вул. Квітки Цісик, 34, 36, тобто здійснення на земельній ділянці рекреаційного призначення будівництва житлової нерухомості. А землі рекреаційного призначення повинні використовуватися виключно для організації відпочинку населення, туризму та проведення спортивних заходів.

Нагадаємо, «Київміськбуд» у липні 2017 року отримав в оренду на 15 років ділянку площею 0,69 га по вул. Квітки Цісик, 34, 36 для будівництва рекреаційно-оздоровчого комплексу.

У червні 2018 року Департамент містобудування та архітектури КМДА видав «Київміськбуду» Містобудівні умови та обмеження для проектування рекреаційно-оздоровчого комплексу на цій ділянці. А в грудні 2018-го – ДАБІ видала «Київміськбуду« і ТОВ «БПК «Ягуар» (генеральному підряднику) дозвіл на виконання будівельних робіт.

У лютому 2019 року на ділянці було вирубано понад 200 вікових дерев.

На сайті «Київміськбуду» вказано, що по вул. Квітки Цісик, 34, 36 підприємство збирається побудувати «Апарт-комплекс в Пущі Водиці» 7 секцій по 5 поверхів кожна.

Власником 80% акцій ПАТ «Холдингова компанія «Київміськбуд» є територіальна громада міста Києва (Департамент комунальної власності м. Києва). Головою правління «Київміськбуду» є Ігор Кушнір.

Власником ТОВ «БПК «Ягуар» є Світлана Рахмайлова, а керівником з січня 2020 року – Віктор Яценко. У 2015-2018 рр керівником фірми був Євген Васильович Рахмайлов, який разом із Василем Рахмайловим є співвласниками ТОВ «Ягуар».

ТОВ «Ягуар» разом з ПрАТ ХК «Київміськбуд» наразі проходять по кримінальному провадженню про неправомірне будівництво житлового комплексу під виглядом готелю на березі моря в Одесі.

Також ТОВ «Ягуар» проходить по справі про заволодіння коштами місцевого бюджету через завищення вартості виконаних робіт з реконструкції стадіону зі штучним покриттям на вул. Драйзера, 2-Б у Києві.