Буряк не може отримати вихідні дані на будівництво готелю на Володимирському узвозі
27.03.2020   //  

Суд відмовився зобов’язати Департамент містобудування та архітектури КМДА надати ТОВ «Етрекс» містобудівні умови та обмеження для проектування готельного комплексу з громадськими приміщеннями на Володимирському узвозі, 6 у Подільському районі м. Києва на ділянці площею 0,45 га. Про це свідчить рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 17 березня.

30 вересня 2019 року Департамент містобудування відмовив «Етрексу» у видачі містобудівних умов та обмежень у зв’язку з невідповідністю намірів забудови вимогам містобудівної документації на місцевому рівні. Так, відповідно до чинного Генплану м. Києва більша частина ділянки за функціональним призначенням відноситься до території вулиць та доріг, і частково – території громадських будівель та споруд.

Фірма заявила, що Департамент не мав права відмовляти у видачі МУО, оскільки, по-перше, «Етрекс» разом із заявою надав усі необхідні документи у відповідності до вимог ч. 3 ст. 29 закону «Про регулювання містобудівної діяльності».

По-друге, фірма послалася на отриманий позитивний висновок комплексної державної експертизи проекту будівництва готелю на Володимирському узвозі, 6, а також те, що генеральний план проекту внесено до містобудівного кадастру, і це нібито підтверджує відповідність розробленого проекту будівництва містобудівному законодавству. На думку «Етрекса», часткова невідповідність функціонального призначення земельних ділянок не є перешкодою у видачі МУО.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив, що КО «Інститут генерального плану м. Києва» в проекті Генерального плану міста Києва здійснив зміни функціонального призначення вказаної ділянки 0,45 га на територію громадської забудови. Однак, ці зміни набудуть чинності лише після затвердження цього проекту Генплану відповідним рішенням Київради.

На сьогодні ділянка є частково територією громадської забудови, а частково – вулиць та доріг. Відтак, суд дійшов висновку, що Департамент обґрунтовано відмовив у наданні містобудівних умов та обмежень з огляду на невідповідність намірів щодо забудови ділянки вимогам чинного Генплану столиці.

Зауважимо, що Департамент відзиву на позовну заяву «Етрекса» не надав.

Нагадаємо, вказану ділянку по вул. Володимирський узвіз, 6 «Етрекс» отримав в оренду до 2028 року на підставі рішення Київради 2003 року. Також в оренді компанії до 2028-2029 років перебувають ділянки площею 0,22 га по вул. Володимирський узвіз, 4 та 0,09 га у Центральному парку культури та відпочинку.

Крім того, у пов’язаного ПАТ «Будівельні технології» в оренді перебуває 0,75 га по вул. Володимирський узвіз, 4 до 2025-2026 рр.

На цих 1,51 га підприємства планують збудувати адміністративний будинок, готель та розважальний комплекс. Відзначимо, що на одній із ділянок, яку орендує ПАТ «Будівельні технології», стоять опори «мосту Кличка».

Власниками ТОВ «Етрекс» є ПАТ ЗНВКІФ «Авераж», ТОВ «Інвестмент менеджмент груп», кінцевим бенефіціарним власником яких є Дмітрій Буряк, відомий на ринку як девелопер будівельних проектів «DeVision» у Литві та Україні, а також виробник біологічно активних добавок. Керівником «Етрексу» з 2013 року є Юрій Нестерук.