Українці тепер можуть просто пожалітись в АМКУ на здирницькі ціни в магазинах під час епідемії
25.03.2020   //  

В Україні з’явився простий інструмент, за допомогою якого будь-який громадянин може проінформувати Антимонопольний комітет про завищення ціни на будь-які товари у роздрібній торгівлі в час надзвичайної ситуації. Про це повідомила платформа «Ліга антитрасту».

Усім бажаючим пропонується заповнити невеликий шаблон https://forms.gle/4pBVSjKspibY82LA6. Необхідно сфотографувати чек або цінник з магазину з даними про завищену ціну товару. Фотографію треба прикріпити у гугл-формі разом з адресою та назвою магазину, та вказати свої контакті для зворотного зв’язку. На підставі цих повідомлень засновники «Ліги антитрасту» з громадської організації «Рада захисту конкуренції споживачів швидко сформують офіційні звернення в Антимонопольний комітет.

«Якщо суб’єкт господарювання не може довести, що підвищення ціни на товар є виправданим та не є результатом змови або зловживання монопольним становищем, – за рішенням органів Комітету такий суб’єкт нестиме відповідальність», – повідомила співзасновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська.

Раніше Антимонопольний комітет повідомив, що факти необґрунтованого підняття цін на лікарські засоби та предмети гігієни будуть ретельно досліджуватися в максимально стислі терміни. Те ж само стосується й інших потенційних зловживань, наприклад,  створення штучного дефіциту. За антиконкурентну поведінку на ринку АМКУ може накласти штраф у розмірі до 10% річного обороту порушника.

Освітньо-комунікаційна платформа «Ліга антитрасту» є спільним проектом громадських організацій «Наші гроші» та «Рада захисту конкуренції та споживачів».