Нацбанк хоче віддати 36 мільйонів за проект сховища готівки у Львові тому, хто має 5 інженерів із захисту від шуму. У кого є?
25.03.2020   //  

Національний банк України 6 березня оголосив тендер на розроблення проектної документації за об’єктом «Будівництво касового вузла в місті Львові за адресою: м. Львів, вул. Земельна – вул. І. Мележа» за 36,66 млн грн. Про це повідомляється у системі «ProZorro».

Підставою для проектування стали рішення Правління НБУ від 14.11.2016 про передпроектні роботи на цьому об’єкті та видані у листопаді 2017 року Львівською міськрадою містобудівні умови та обмеження.

Будівництво заплановане на ділянці площею 7,72 га. Будівлі матимуть висоту 4 поверхи і загальну площу – майже 19,5 тис кв м. До складу будівель мають увійти касовий вузол, центр обробки даних, адміністративний корпус, побутові приміщення для інкасаторів, гараж, сховище цивільного захисту, заправна станція, дизельна електростанція, котельня і т.д.

Серед вимог до учасників тендеру та/або субпідрядників (у разі залучення) Нацбанк встановив, зокрема, необхідність надати кваліфікаційні сертифікати інженерів-проектувальників, з яких:

  • не менше 3 мають мати сертифікат «інженерно-будівельне проектування у частині забезпечення механічного опору та стійкості»
  • не менше 1 має мати сертифікат «інженерно-будівельне проектування у частині технології будівельного виробництва»
  • не менше 1 має мати сертифікат «інженерно-будівельне проектування у частині забезпечення економії енергії»
  • не менше 5 мають мати сертифікат «інженерно-будівельне проектування у частині забезпечення безпеки експлуатації, забезпечення захисту від шуму»
  • не менше 2 мають мати сертифікат «інженерно-будівельне проектування у частині дотримання вимог пожежної безпеки»
  • не менше 1 має мати сертифікат «інженерно-будівельне проектування у кошторисної документації»
  • не менше 1 має мати сертифікат «інженерно-будівельне проектування у частині виконання інженерних вишукувань».

На сайті оголошеного тендеру до НБУ від потенційного учасника надійшло питання стосовно необхідності мати 5 інженерів-проектувальників з сертифікатом у частині забезпечення захисту від шуму, при тому, що головним джерелом шуму на ділянці забудови (в промисловому районі міста) може бути лише дизельна електростанція. І водночас для проектування системи електропостачання, яка є найважливішою системою ЦОД, вимагається лише 1 інженер-проектувальник.

Нацбанк відповів, що  Інженер-проектувальник з сертифікатом у частині забезпечення безпеки експлуатації, забезпечення захисту від шуму розробляє розділи проектної документації – електротехнічні рішення, опалення і вентиляція, водопостачання і каналізування, слабострумні мережі тощо, а не лише розділ «Захист від шуму».

Крім того, відповідно до тендерної документації, учасник має надати довідку про досвід виконання аналогічних договорів з проектування касових центрів із функціями забезпечення таких технологічних процесів, як: приймання цінностей (боксів інкасації); оброблення банкнот; знищення банкнот; перевезення та зберігання цінностей з використанням технології AS/RS для зберігання цінностей; проектування центрів оброблення даних, дата-центрів, серверних приміщень тощо, що відповідають вимогам не нижче Tier III / Tier 3/F3 за класифікацією Uptime Institute Tier Topology, TIA-942 та ANSI/BICSI 002-2011, площею машинного залу не менше 70 кв м, кількістю шаф не менше 32 та потужністю 60 кВт.

Відзначимо, що це вже другі торги, оголошені Нацбанком на проектування касового вузла у Львові. Перші торги, оголошені у грудні 2019 року, не відбулися через участь у них менше двох учасників.

У 2017 році тендер на передпроектні роботи, у тому числі збір вихідних даних на будівництво касового вузла у Львові на суму 1,19 млн грн виграло ТОВ «Архітектурно-реноваційна група». У 2018 році тендер на аналогічні роботи виграло ТОВ «ЮКОН-2004».

Нагадаємо, Львів буде першим містом, де Нацбанк збудує величезне сховище для готівки та сучасний касовий центр, який обслуговуватиме всю Західну Україну.

Окрім Львова такі касові центри планувалося побудувати в Одесі, Дніпрі або Харкові.