«Нафтогаз» дав норвезьким юристам 740 мільйонів на врегулювання спору з «Газпромом»
25.03.2020   //  

АТ «НАК «Нафтогаз України» 23 березня уклало угоду з юридичною компанією «Wikborg Rein Advokatfirma AS» (Норвегія) про закупівлю юридичних послуг на 25,00 млн євро, або 741,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2024 року, тобто протягом чотирьох років компанія продовжить представляти інтереси «Нафтогазу» під час урегулювання спору між ним і російським «Газпромом». Йдеться про суди та інших органах іноземних держав, іноземні та міжнародні арбітражі, а також примусове виконання винесених рішень, переговори з представниками іноземних компаній, органів іноземних держав, арбітражі та інших фізичних і юридичних осіб.

Нагадаємо, цей спір стосувався контрактів від 2009 року про купівлю-продаж газу та про об’єми й умови транзиту газу через територію України в 2009-2019 роках. У 2018 році шведський суд задовольнив вимоги «Нафтогазу» щодо компенсації $4,63 млрд за недопоставлені «Газпромом» погоджені обсяги газу для транзиту. Із загальної суми $2,1 млрд вже зараховані як плата за газ, поставлений «Нафтогазу» в 2014-2015 роках, а для виплати решти $2,6 млрд суд арештував голландські активи «Газпрому». У грудні 2019 року «Нафтогаз» і «Газпром» підписали новий контракт на транзит газу на п’ять років та домовились про відкликання та врегулювання судових спорів. Домовленості передбачали зокрема згоду «Газпрому» виплатити Україні грошима до Нового року більше $2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу. Частину цих коштів потім пустили на дороги.

Ціна договору з юристами включає гонорари виконавця та витрати на відрядження і залучення третіх осіб, перелік яких не оприлюднений. Погодинна ставка партнера і старшого консультанта складає 527 євро, старшого юрисконсульта – 395 євро, старшого юриста – 356 євро, юриста – 290 євро. Це на 11% вище від ставок минулого року.

Загалом із 2014 року «Нафтогаз» уклав угод із фірмою «Wikborg Rein» щодо судів із «Газпромом» на суму 81,80 млн євро (близько 2,47 млрд грн. за нинішнім курсом).

Всі угоди укладалися без торгів через «необхідність у залученні юридичних радників, які мають позитивний досвід в представництві клієнтів у спорах щодо перегляду ціни на газ, у тому числі у арбітражному порядку» та для сумісності з уже наданими послугами.

У 2018 році «Wikborg Rein» повідомляла, що у цій справі їй допомагали фірми «Gernandt & Danielsson» (Швеція), «Aequo» (Україна), «The Brattle Group» (США), Francis Jacobs та Alexander Milner. Детальніше про «Екво» у новині «Поліція отримала доступ до проводок юрфірм «Екво» і «Астерс» по справі щодо корупції в АМКУ за часів Терентьєва».