Ввели в експлуатацію незаконну 10-поверхівку на ділянці Білозір, яку нібито звели всього за кілька днів (фото)
20.03.2020   //  

У березні ОК ЖБК «Зелений замок» отримав декларацію про готовність до експлуатації житлового будинку на вул. Мирна, 2/1 у Києві, що перевищує дозволену Генпланом м. Києва поверховість на цій території. Про це свідчать дані офіційного сайту ДАБІ України.

Згідно з даними ДАБІ, повідомлення про початок будівельних робіт ЖБК «Зелений замок» зареєстрував у березні. І вже за кілька днів після цього – отримав декларацію про готовність житлового будинку до експлуатації.

Забудовник обидва документи оформив за класом наслідків СС1, за яким поверховість будівлі не може бути вищою ніж 4 поверхи. Цей клас не відповідає введеному в експлуатацію будинку, адже він має 10 поверхів.

Відповідно до Генплану ділянка на вул. Мирній, 2/1 належить до території житлової садибної забудови. Це означає, що тут можна будувати приватні будинки не вище ніж 3-4 поверхи.

Як відомо, раніше ДАБІ скасовувала повідомлення про початок будівельних робіт по вул. Мирній, 2/1.

Засновниками замовника будівництва ОК Житлово-будівельний кооператив «Зелений замок» є син Оксани Білозір Ярослав Недзельський та колишня помічниця нардепа Білозір (у 2007-2008 рр) Мар’яна Грабінська, а також Іван Влад і Йозеф Москович. Влад і Московіч разом є співзасновниками ще трьох кооперативів – «Пріма Естейт», «Прем’єр Крістал» і «Ексон Прем’єр Шулявська».

Ділянку 0,08 га на вул. Мирній, 2/1 у приватну власність у 2004 році отримала Оксана Білозір. У жовтні 2016 року Білозір за договором про суперфіцій передала свою ділянку під забудову Івану Владу із с. Біла Церква Закарпатської області.

Нагадаємо, 13 березня Кабмін на позачерговому засіданні уряду за участі президента Володимира Зеленського прийняв рішення про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ). Замість неї створюється три нові органи: Державна сервісна служба містобудування України, яка виконуватиме реєстраційні функції у галузі будівництва; Державне агентство техрегулювання, яке стане локомотивом реформи технічного регулювання в Україні стосовно параметральної системи, ДБН, єврокодів; Державна інспекція містобудування, яка здійснюватиме функцію нагляду і контролю у будівництві. Як заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, перехідний період триватиме до 3 місяців.

Варто відзначити, що своїм рішенням від 13 березня Кабмін зупинив дію урядової постанови від 23.05.2011 № 553, якою було затверджено Порядок здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, до початку виконання функцій і повноважень Державної інспекції містобудування. За відсутності цього Порядку органи архбудконтролю не можуть проводити перевірку даних у повідомленнях та деклараціях будівельних об’єктів. Детальніше про це читайте у матеріалі Гримаси турборежиму. Держава перестає контролювати будівництво.