На переведенні дніпрян з «Коменергосервіс» на «Теплоенерго» мільйони отримало оточення Дубінських
20.03.2020   //  

У жовтні минулого року в Дніпрі стався скандал, пов’язаний з переведенням абонентів КП «Коменергосервіс» на КП «Теплоенерго». Про це пише Ольга Фоменко у «БюроUA».

Про зміну постачальника тепла городяни дізналися фактично напередодні опалювального сезону.

На момент переведення абонентів вартість однієї гігакалорії у КП «Коменергосервіс», яке постачає в квартири городян тепло, що є побічним продуктом вироблення електроенергії Придніпровської ТЕС, складала 781 грн., а, КП «Теплоенерго» – 1579 грн.

В жовтні 2019 р. співробітники «Теплоенерго» розвісили на під’їздах будинків абонентів  «Коменергосервіс» оголошення про зміну постачальника послуг на підставі рішення міськради від 24.07.2019. У ньому йдеться про передачу «Теплоенерго» низки котелень, теплових розподільчих пунктів, виробничих приміщень, насосних станцій, що знаходилися на балансі «Коменергосервіс».

Про відключення абонентів від «Коменергосервіс» і переведення їх до «Теплоенерго» в документі не йдеться.

За словами секретаря Дніпровської міськради Олександра Санжари, де-юре зміна постачальника послуг сталася саме в липні 2019 року, і саме на підставі липневого рішення міськради. А директор «Теплоенерго» Андрій Клименко на засіданні депутатської комісії з питань ЖУГ на початку жовтня 2019 року повідомив, що «Коменергосервіс» котельні на баланс його КП ще не передало.

При цьому підготовка до переведення жителів з одного КП на інше почалася до прийняття того самого рішення, яке, за словами чиновників, це переведення дозволило. Ще 8 червня 2019 року КП «Теплоенерго» оголосило тендер на виконання будівельно-монтажних робіт по переключенню абонентів «Коменергосервіс»  на котельню по пр. Мануйлівський, 29.

Офіційних, озвучених мерією причин зміни постачальника тепла, виявилося дві. Перша – став збитковим тариф «Коменергосервіс». Друга причина – аварійний стан магістральної труби.

Однак чому ця тема не хвилювала чиновників і комунальників раніше, і чому переключили лише частину абонентів, залишивши інших на цій самій аварійній трубі, в міській раді пояснити так і не змогли. При цьому, розцінки «Коменергосервіс» стали вищими. Новий тариф підприємства був затверджений НКРЕКП 14 січня 2020 року в розмірі 1428 грн. за Гкал.

Дочекайся мерія січневого рішення НКРЕКП, бюджет на компенсації різниці тарифів «Коменергосервіс» і ТЕС втратив би набагато менше, ніж втратив на перемиканні городян з одного КП на інше. «І справа не тільки в затратах на обладнання та роботи з переключення, але і в тому, що «терміново необхідний» переклад дніпрян з «Коменергосервіс» на «Теплоенерго» необґрунтовано поповнив кишені обраних підрядників», – йдеться в матеріалі.

Так, в червні 2019  КП «Теплоенерго» оголосило тендер на виконання будівельно-монтажних робіт по переключенню абонентів «Коменергосервіс» на котельню по пр. Мануйлівський, 29. Торги відбулися в день прийняття міськрадою рішення – 24 липня. Участь брали ТОВ «Комунальник» і ТОВ «Група «Капітал Строй», обидві – ​​зі сфери впливу бізнесменів братів Володимира та Леоніда Дубінських.  Переможцем визначили «Капітал Строй». Договір на 22,67 млн грн. був укладений 12 серпня 2019.

Журналісти дійшли висновку, що ремонт міг обійтися бюджету дешевше. Так муфтові вентилі 15кч19п d50mm коштували підряднику і, відповідно, бюджету 2406 грн. за штуку. Ринкова ж ціна на такі вентилі становить від 510 до 763 грн. Сталеву засувку 30с41нж d50mm «Група «Капітал Строй» нібито купило за 3038 грн. А могло купити за 1926 і навіть за 1510 грн. Тобто ціни завищені в 2 рази.

Аналогічна ситуація склалася і з іншими підрядами на ремонт в котельних, отриманих «Капітал Строй» від «Теплоенерго» в 2019 р. Так, 3 липня «Теплоенерго» отримав підряд на капремонт трубопроводу від ТК-1 до ТК-2 в районі залу №3 котельні по вул. Калинова, 87-Ж. на 3,05 млн грн.

У підсумковій відомості ресурсів ТОВ «Група «Капітал Строй» значиться, що ціна бетонної подушки ОП-4 серії 3.006.1-2.8 становить 820 грн. Ринкова ціна товару – від 310 грн. Плоский сталевий фланець d200mm, вартість якого згідно з відомістю становить 1404 грн за штуку, можна купити за 783 грн.

У відомості ресурсів «Група «Капітал Строй» іншого тендера «Теплоенерго (на виконання капремонту електротехнічного обладнання в котельні на Калиновій, 87-Ж за 3,29 млн грн.) вартість одного трансформатора ТШ-0,66А-1 вказана в розмірі 4412 грн. Такий трансформатор продають за 1355 грн.

Підряди від «Теплоенерго» «Група «Капітал Строй» отримує регулярно. За даними Clarity Project, в цілому КП уклало з підприємством 148 договорів на 432,82 млн грн. У 20 тендерах конкурентом «Група «Капітал Строй» виступало все те ж ТОВ «Комунальник».