Битва за 3 мільярди
20.03.2020   //  

«Укравтодор» і «Автомагістраль-Південь» спільно навалились на конкурентів у боротьбі за велетенські підряди.

20 березня 2020 р ввійде в історію як дата битви картелю «укравтодорівських» фаворитів із «несистемними» конкурентами. Поле битви – десять трас державного значення на Сумщині, на поточний середній ремонт яких «Укравтодор» виділив 2,96 млрд грн. Гроші за результатами тендерів має розподілити Служба автодоріг Сумської області. Замовник вже провів попередню артпідготовку і повикидав з усіх тендерів фірму «Миколаївбудцентр» з групи Араіка Амірханяна. До більшої частини цих тендерів також не допущено консорціум «Мікстрансбуд» вінницьких бізнесменів Андрія Калінського і Альони Філіної (відомі по ТОВ «Шляхбуд»).

Рекогносцировка «Наших грошей» показала, що бенефіціаром такого розкладу є ТОВ «Автомагістраль-Південь». Це лідер дорожніх підрядів по всій Україні (16,27 млрд грн у 2018-2019 рр), і монополіст по ремонту трас окремо взятої Сумської області (1,90 млрд грн у цей же період).

Дані “Ліги антитрасту”

Формально у «Автомагістралі-Південь» конкуренти на сумських тендерах залишились у достатній кількості. По різним торгам допущені ТОВ «Ростдорстрой», ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком», ТОВ «Техно-буд-центр», ТОВ «ШБУ-77». Здавалося б, надія на конкурентні торги є, однак нам видається, що це – спроба картельної більшості «вигнати» компанії «не з тусовки». І ось чому.

Чи дадуть бій «Ростдорстрой» та інші?

«Ростдорстрой» займає третю позицію у рейтингу найбільших підрядників «Укравтодору» останніх років, тож здавалося б від нього і варто очікувати опору лідеру.

Однак аналіз свідчить, що ці фаворити «Укравтодору», як правило, не намагаються попсувати одне одному настрою. За даними “Ліги антитрасту”, ось в яких регіонах вони отримували тендери в останні пару років – вони фактично не перетинаються в окремих областях:

За даними «Прозорро», «Автомагістраль-Півдель» і «Ростдорстрой» перетинались на 79 аукціонах і у 73% взагалі не знижували свої цінові пропозиції. Тобто фірми витрачали гроші на підготовку пропозицій, банківські гарантії, а потім, прийшовши на торги, ігнорували три з чотирьох можливостей по конкурувати, а відтак – перемогти. У решті чверті випадків зниження цін найчастіше виглядало просто знущально, інакше і не скажеш. Щоб далеко не ходити візьмемо тендери на тій же Сумщині. Ось, ось і ось «Автомагістраль-Південь» здобула перемоги над «Ростдорстроєм», знижуючи свої стартові заявки аж на 0,2-0,4-0,9%!

Та і як очікувати справжньої суперечки на аукціоні від фірм, що ведуть бізнес одна з одною?

За даними «Наших грошей», «Автомагістраль-Південь» протягом 2019-го року регулярно виконувала субпідрядні роботи у «Ростдорстрою», сплачуючи йому «генпідрядні» відсотки за капітальний ремонт дороги М-05 «Київ-Одеса», поточний ремонт траси М-15 «Одеса-Рені». І навпаки, «Автомагістарль-Південь» так само платила «Ростдорстрою» за виконання ремонтних робіт, наприклад за капремонт вулиці Заболотного в Одесі.

Тобто у цих фірм є сталі партнерські стосунки, які, на думку «Наших грошей», є вагомою проблемою для справжньої конкуренції і мають стати предметом антимонопольного розслідування.

У «Автомагістралі-Південь» існують ділові стосунки і з іншими «конкурентами».

Наприклад, «Альтком» у 2019 році отримав від «Автомагістралі» 4,29 млн грн. за виконання ремонтних робіт. З «ШБУ-77», сфера інтересів якої Чернівецька та Закарпатська області, «Автомагістраль-Південь» не конкурує на тамтешніх тендерах, а просто дає виграти, – як було у випадку з цим тендером. Натомість на Сумщині «ШБУ-77» теж нічого не виграє, виступаючи своєрідною «масовкою» для місцевих.

А тепер поглянемо в інший кут батальної панорами: в тендерну Колегію Антимонопольного комітету, куди учасники тендеру подали низку скарг. «Миколаївбудцентр» хоче і сам відновитись в бою, і ще й  знести «Автомагісталь-Південь». У свою чергу «Автомагістраль-Південь» хоче добити «Мікстрансбуд» на тих тендерах, де його не вдалось відхилити руками замовника. Ми вибрали для вас найяскравіші епізоди, що якнайкраще демонструють бажання картелю захистити мільярди «Укравтодору» від зменшення маржі.

Батальна сцена «Автомагістраль-Південь» проти «Мікстрансбуду»

Тут в хід пішли унікальні натягування сови на глобус. Замовник дуже не хотів бачити на своїх тендерах фірми, які тільки зайшли на ринок України, або працювали тут колись так давно, що за час відсутності могли й забути як асфальт класти. І тому висунув вимогу: досвід роботи за 2 роки протягом останніх п’яти років. Консорціум «Мікстрансбуд» подав замовнику досвід за 3 роки поспіль. І «Автомагістраль-Південь»  саме за це й зажадав знести непроханого конкурента. Ми не жартуємо, лідер картелю на повному серйозі заплатив п’ять тисяч гривень до державного бюджету за скаргу в АМКУ, у якій чорним по білому написав: «Учасник надав на підтвердження аналогічного досвіду інформацію за три роки поспіль (2017, 2018, 2019), всупереч передбачених тендерною документацією 2 (двох) років».

Батальна сцена Сумська САД проти «Миколаївбудцентру»

«Укравтодорівці» не знайшли нічого кращого, ніж дискваліфікувати небажаного конкурента через папірці, які може фальсифікувати лише «Укравтодор». Мова йде про відгуки про виконання робіт.

Схема така. «Укравтодор» наймає фірму на виконання ремонту дороги (наприклад, «Ростдорстрой» – на ремонт державної траси Т-15-07 в Миколаївській області). Ця фірма бере підрядника на виконання певного виду робіт (наприклад, «Ростдорстрой» у 2019 році найняв «Миколаївбудцентр» на фрезерування старого асфальту і вкладання нового). Підрядник у повному обсязі і якісно виконує свої роботи, підписуються акти виконаних робіт і проходить оплата. Здавалося б, усе офіційно задокументовано.

Але ніт.

«Укравтодор» придумав таку фішку, що вже після цього цей виконавець має звертатись до «укравтодорівців» за відгуком – за таким собі папірчиком, у якому «укравтодорівці» мають написати, що фірма таки працювала, і що претензій до її роботи немає. Така собі довідка на довідку. І ось тут починаються танці з бубнами. Підрядник звертається до «укравтодорівців» (наприклад, «Миколаївбудцентр» до Миколаївської САД) і просить той відгук. Замовник цей відгук надає і підтверджує, що послуги надавались якісно. Фірма несе доказ свого досвіду до іншого замовника в системі «Укравтодору» саме по трасам державного значення (наприклад, на тендер Сумської САД).

Здавалося б, усе ясно, справу закрито.

Але знову ніт.

Сумська САД звертається до Миколаївської САД і питає: «Нам тут ваш відгук принесли. Ви шо, серйозно дали його»? І Миколаївська САД у нових обставинах відповідає: «Та ми його у своєму журналі кореспонденції якось не зареєстрували, а значить – його і не було».

І ось ситуація. Фірма має на руках документ, який на вимогу «Укравтодору» отримала у самого «Укравтодору», і який було підписано заступником начальника обласного відділення «Укравтодору». При цьому «укравтодорівці» взагалі не мають претензій до підпису свого службовця (бо це ж доведеться робити експертизу, а вона ж покаже хто де правий). Тому і включають дурника з журналом кореспонденції, у якій взагалі можна писати чи не писати що попало. Ну а далі справа техніки – відмовляючись визнавати один відгук з пачки принесених фірмою на тендер, «укравтодорівці» викреслюють з її досвіду шматок виконаних робіт. І тоді виявляється, що у фірми досвід асфальтування вже не 300 квадратних метрів, а трохи менше. А значить її можна не допускати до тендеру, щоб вона не заважала поважним людям розігрувати мільярди. Профіт?

Але ніт.

Цей бюрократичний парадокс «укравтодорівці» вже використовували по відношенню саме до «Миколаївбудцентру», і саме до того відгуку від Миколаївської САД. І Антимонопольний комітет вже давав їм по рукам за ці витівки.

20 вересня 2019 року тендерна Колегія АМКУ у такий самій ситуації по ремонту траси М-12 на Вінничині постановила, що Вінницька САД не мала права відхиляти «Миколаївбудцентр» за надання означеного відгуку, тому що оригінал відгуку є. Існує. Ось він (підтвердження досвіду). Наочно. Замовник його хотів – замовник його отримав. А кивання на журнал кореспонденції, доступ до якого є лише у самих «укравтодорівців» – це тільки зайвий доказ того, махлювати з ним могли лише самі «укравтодорівці». Ось скріншот рішення тендерної Колегії АМКУ.

І наостанок спеціально наголошуємо – це рішення на користь «Миколаївбудцентру» у вересні 2019 року виносила Колегія у складі державних уповноважених Ніни Сидоренко, Ольги Нечитайло і Марії Процишен. Не Агія Загребельська, Анна Артеменко і Світлана Панаіотіді, яких голова Комітету Юрій Терентьєв вижив з АМКУ.

Повторимо. Минулорічне рішення на користь фірми Амірханяна прийняли саме ті держуповноважені, яких Терентьєв зберіг у Комітеті і яких йому призначив президент Володимир Зеленський, тобто «перезавантажений» АМКУ. А це значить одне – біда не з тендерними тролями, а з повторюваними дефектами розпильників «Укравтодору».

 

Розгляд скарг «Миколаївбудцентру» і «Автомагістралі-Південь» по сумським тендерам призначено на 20 березня у слоті 14-00. Про результати обов’язково повідомимо.

Об’єкт ремонту та посилання на тендер Очікувана вартість, грн Результат розгляду скарги
Т-19-13 Ромни-Липова Долина-Тростянець-Мезенівка 240 079 000 Очікується
Р-65 Контрольно-пропускний пункт «Миколаївка»-Семенівка-Новгород-Сіверський-Глухів-Контрольно-пропускний пункт «Катеринівка» 187 993 000 Очікується
Р-60 Кролевець-Конотоп-Ромни-Пирятин 416 240 000 Очікується
Р-45 Суми-Краснопілля-Богодухів 196 697 000 Очікується
Н-07 Київ-Суми-Юнаківка (на м. Курськ) 612 140 000 Очікується
Н-12 Суми-Полтава з обходом м. Сум 339 778 000 Очікується
Т-19-12 Шостка – Ямпіль 232 591 000 Очікується
Н-12 Суми-Полтава з обходом м. Сум 655 009 000 Очікується
Т-25-03 Вільне-Кролевець 77 124 000 Очікується

 

 

Марина Ансіфорова, Юрій Ніколов, «Наші гроші»