«УЗ» роздає мільярд на формульний дизель дешевше ринку
19.03.2020   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» 2 і 4 березня за результатами тендерів повідомила про намір укласти п’ять угод про поставку дизельного палива на загальну суму 1,05 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

ТОВ «Торум» за 422,23 млн грн. поставить 20 тис т дизпалива за найвищими цінами у 21 053-21 170 грн./т. У ТОВ «Альянс Енерго Трейд» за 210,00 млн грн. замовляють 10 тис т дизпалива трохи дешевше – по 21 тис грн./т. Крім того, ТОВ «Анвітрейд» заплатять ще 415,90 млн грн. за 20 тис т дизпалива за найнижчими цінами у 20 600-20 990 грн./т.

За даними видання «EnKorr», середня ринкова ціна 2 березня складала 22 020 грн./т, а 3 березня – 21 990 грн./т. Це дорожче від угод із переможцями тендеру.

Як і торік, ціна дизелю прив’язана за формулою до курсів валют в день рознарядки і світових котирувань Platts по десяти котирувальних днях перед днем рознарядки.

Передбачено забезпечення виконання договорів у розмірі 5% від їхньої вартості.

Сума угод на 15% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі в 1,23 млрд грн.

В активних торгах також брали участь ТОВ «Глуско Україна», ПАТ «Укртатнафта», ПП «ОККО Контракт», ТОВ «Торговий дім «Газтрім», ТОВ «Південна паливно-експедиційна компанія» і ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна».

Спершу «Альянс Енерго Трейд» не допустили до торгів за дату виготовлення в документі «Дані про товар» не раніше 01.05.2019 замість не 01.10.2019. Фірма оскаржила відхилення в АМКУ, повідомивши про технічну описку і про правильну дату в гарантійному листі. Замовник погодився, заявивши, що «Дані про товар» мають довідковий характер, тож адмінколегія вирішила, що їхній зміст не впливає на оцінку, і повернула фірму на торги.

Столичний «Торум» входить у так звану групу Грановського-Адамовського (найвідоміша фірма «Трейд Коммодіті»), яка від часів президента Петра Порошенка виграє паливні підряди Міноборони, залізниці та інших замовників на мільярди гривень. «Торум» та інші «коммодівські» фірми фігурують у кримінальній справі про заволодіння службовців «Укрзалізниці» та групи осіб бюджетними коштами через підконтрольні підприємства.

«Анвітрейд» пов’язаний з оточенням Віктора Медведчука – нардепа і голови політради партії «Опозиційна платформа – За життя», кума президента Росії Володимира Путіна.

Столичний «Альянс Енерго Трейд» на чолі з Дмитром Пучкіним належить Роману Адамову, а підписантом значиться заступниця директора з правових питань Валерія Бєлінгіо. Днями він також уперше отримав паливні підряди армії на 487,84 млн грн.

Колись фірмою під назвою «Стандарт Ойл Сервіс» володіла Наталія Бочарова. Нині «Альянс Енерго Трейд» має спільний номер телефону +380955681929 і знаходиться в сусідніх офісах по вул. Старонаводницькій, буд. 13, корп. Б із ТОВ «Альянс Агро Ойл» Даніла Давидова, яким керує Андрій Киреєв.