Держгеонадра відібрали газове родовище у фірми, яка була пов’язана з оточенням Рудьковського
18.03.2020   //  

Державна служба геології та надр анулювала ТОВ «Екологічні системи України» («ЕСУ») спецдозвіл на користування надрами Жуковської площі в Полтавській області.

Відповідний наказ №87 від 12 березня підписав голова Держгеонадр Роман Опімах.

В наказі сказано, що спецдозвіл анульовано на виконання рішень судів першої та апеляційної інстанції в адміністративній справі № 640/1440/19.

Відмітимо, що «ЕСУ» отримали ще в 2009 році спецдозвіл строком на 90 років на створення наукового полігону на Жуківській площі в частині геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки, впровадження новітніх технологій з метою поглибленого вилучення нафти і газу. В 2012 році Держгеонадра та фірма в якості додатка до спецдозволу уклали угоду та затвердили Програму робіт, якої затвердили обов’язкові дії на родовищі до кінця 2020 року.

З судових рішень відомо, що в листопаді 2015 році «ЕСУ» звернулося з листом Держгеонадра з проханням скорегувати Програму робіт. Дежгеонадра погодилися і на початку 2016 року було затверджено новий розклад, яким, зокрема передбачалося перенесення строків буріння двох пошукових свердловин.

В середині  2017 року Держгеонадра отримали Державної Фіскальної служби лист, що «ЕСУ» з 2015 року не сплатила рентну плату, що є підставою для розгляду питання щодо зупинення або анулювання дії спецдозволу. Після цього Держгеонадра запросило у фірми інформацію про сплату податків та виконання Програми робіт, але її запит було проігноровано. Після цього дію спецдозволу було призупинено, а перевірки встановили порушення Програми робіт та умов спецдозволу. Наприклад, перша пошукова свердловина в обумовлені строки так і не була пробурена.

В підсумку, Держгеонадра звернулися до суду з позовом про анулювання спецдозволу, при цьому відмовивши  «ЕСУ» в чергових змінах в Порядок робіт та в наданні дозволу на усунення порушень. Тому фірма звернулася в суд з зустрічним позовом через нібито бездіяльність Держгеонадра.

В листопаді 2019 року Окружний адміністративний суд Києва позов «ЄСУ» відхилив та встановив порушення умов дії спецдозволу. А тому задовольнив позов Держгеонадра. В лютому це рішення залишив без змін Шостий апеляційний адміністративний суд.

«Екологічні системи України» були засновані Ольгою Бульба, Олександр Оксенюком та його батьком Миколою Оксенюком. Останній був політичним партнером Миколи Рудьковського по Соціалістичній партії. В 2012 році власником стала компанія Beverly Contracts (Великобританія), яка належить офшорам-продавцям «вишок Бойко» Milltown Corporate Services та Ireland & Overseas Acquisitions.

З 2016 року українська фірма записана на британську Celadon Gasoil Corporation Limited, бенефіціаром якої вказаний Максим Журба. Співвласницею є Владислава Білоцька – директор британського представництва інвестиційного холдингу «Pro Capital Group».