АМКУ vs МАУ: долю справи мають визначити максимум до 15 червня
16.03.2020   //  

15 березня 2020 року очільник Київського територіального відділення Антимонопольного комітету України Олексій Хмельницький повідомив, що Комітет почав розслідування щодо цін на авіаквитки МАУ.

«В АМКУ надійшли повідомлення, що найбільший національний авіаперевізник – МАУ – різко підняв ціни на квитки на останні перед зупинкою авіасполучення дні. Ілюструють звернення такими даними: квиток економ-класу Лондон-Київ на 15 березня коштує 24 тис. грн, при тому напередодні квиток коштував менше 10 тисяч».

Експерти «Ліги антитрасту» зібрали кілька поширених питань з цього приводу та дали свої відповіді на них.

 

  1. Чи може АМКУ в результаті не прийняти жодного рішення?

 

Ні. Оскільки керівник ТВ АМКУ зазначив, що йдеться не про дослідження, а про розслідування, яке проводиться за заявами осіб, чиї права порушено. Це означає, що територіальне відділення повинно прийняти рішення або про вчинення авіакомпанією порушення та покарання, або про «невинуватість». Не прийняти жодного рішення у такому випадку Антимонопольний комітет не може.

 

  1. Скільки може тривати розслідування АМКУ?

 

Строки розслідування за заявами про порушення становить 30 днів, та може бути продовжено до 90 днів. За цей проміжок часу орган Комітету має дійти висновку про наявність або відсутність ознак порушення. Тобто до 15 червня Антимонопольний комітет повинен або відкрити справу проти МАУ, або прийняти рішення про відмову у її відкритті у зв’язку з невиявленням ознак порушення.

У разі початку розгляду справи, строки розслідування законодавчо не обмежені та можуть становити кілька років.

 

  1. В якому випадку АМКУ може прийти до висновку, що МАУ вчинило порушення?

 

Для цього АМКУ потрібно довести, що:

а) МАУ – займає монопольне становище;

б) МАУ встановили необґрунтовано завищені ціни на авіаквитки;

в) МАУ не встановили б такі завищені ціни, якщо б зазнавали конкуренції з боку іншої авіакомпанії.

 

  1. Чи є МАУ монополістом?

 

Єдиний, хто має повноваження дати відповідь на це питання – АМКУ.

 

  1. Як АМКУ буде визначати чи є МАУ монополістом?

 

АМКУ потрібно визначитись з межами ринку.

Щодо часових меж ринку все зрозуміло – це період з 13 березня, коли стало відомо про закриття авіасполучення.

Але щодо іншого є питання: чи це всі авіаперевезення в країні, чи все ж таки кожен маршрут – це окремий ринок?

Логічно вважати кожен окремий маршрут – ринком, оскільки споживач, якому потрібно летіти з Лондона до Києва, не розглядає як альтернативу, наприклад, рейс Лондон-Мілан. При цьому, останнім часом почастішали випадки, коли пасажири розглядають трансферні перевезення через інші аеропорти України, як альтернативу. Тобто пасажир може летіти, наприклад, на Харків, щоб звідти потягом або автомобілем дістатись Києва. Це не є правилом для всіх пасажирів, та практикується окремими як реакція на занадто високу вартість перельоту на окремих маршрутах.

Відповідно до інформації, повідомленої очильником ТВ АМКУ, можна зробити висновок, що розглядається, серед іншого, маршрут Лондон-Київ, вартість авіаперевезення на якому була збільшена більш ніж в два рази.

Отже АМКУ належить визначити, чи були у МАУ з 13 березня конкуренти на маршруті Лондон-Київ.

Які ще маршрути увійдуть в  розслідування АМКУ наразі невідомо.

 

  1. Якщо АМКУ прийде до висновку, що, наприклад, на маршруті Лондон-Київ авіакомпанія займала монопольне становище, то яким чином Комітет буде визначати, чи зловживала вона ним?

 

Перше, що АМКУ належить визначити, чи дійсно ціна квитків є завищеною. Для цього можуть використовуватись як дані, щодо собівартості надання послуги, так і порівняння з цінами інших авіакомпаній.

Друге, якщо ціна квитка дійсно завищена, належить з’ясувати, чи дозволила б собі авіакомпанія такі ціни, якщо б зазнавала значної конкуренції на маршруті. Найкраще в даному випадку буде проаналізувати цінову політику компанії на інших маршрутах, де остання відчуває конкурентний тиск. А також цінову поведінку в існуючих умовах інших авіакомпаній, які не займають домінуюче становище.

 

  1. Пандемія коронавірусу та заплановане закриття авіасполучення – юридичні факти на користь вини чи невинуватості авіакомпанії?

 

Зазначені факти впливають на збільшення попиту. Збільшення попиту зазвичай впливає на ціну в бік підвищення. Далі питання, чи перевищував попит пропозицію. Якщо бажаючих придбати послугу було більше, ніж місць в літаку – очевидно, що це також впливає на ціну в бік підвищення. Тому, з точки зору економіки (не моралі) підвищення ціни – об’єктивна економічна реакція на суттєве збільшення попиту.

Залишається лише питання, чи адекватно попиту збільшувалась ціна? Чи все ж таки кореляція між попитом та ціною була «спекулятивною»?

 

  1. Якщо ціни на авіаквитки МАУ визначаються «автоматично системою», як це впливає на розслідування АМКУ?

 

Це ускладнює для АМКУ можливість звинуватити авіакомпанію в зловживанні монопольним становищем.

Адже в такому випадку АМКУ, крім всього зазначеного вище, потрібно буде довести, що:

а) в минулому авіакомпанія втручалась в «автоматичну систему», змінюючи підходи до визначення вартості на окремі маршрути або встановлюючи ціну «вручну»;

б) у авіакомпанії було достатньо часу задля того, аби помітити стрімке зростання та втрутитись в «автоматичну систему», як вони і зробили б, якщо б не були монополістом

Або, як варіант, довести, що «автоматична система» була налаштована з самого початку під «монопольне ціноутворення». Однак в такому випадку, порушення МАУ буде починатись не з 13 березня 2020, а з моменту «програмування». Та такий варіант є можливим, якщо подібні «налаштування» не використовувались як МАУ, так і іншими авіакомпаніями, на конкурентних маршрутах.

 

  1. Яке покарання загрожує МАУ у випадку доведення АМКУ порушення?

 

Штраф до 10% доходу (виручки) авіакомпанії за рік, що передуватиме року, в якому прийнято рішення. Про примусовий поділ, враховуючи специфіку бізнесу, мова йти не може.