Поліція підозрює привласнення 4 мільйонів на компенсації з держбюджету за груші, які пізно посадили та ліквідували
15.03.2020   //  

Поліція розслідує привласнення та розтрату бюджетних коштів службовими особами ТОВ «Юммі Фрутс» та Драбівською райдержадміністрацією Черкаською області під час отримання часткової бюджетної компенсації, передбаченою Постановою Кабміну «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у держбюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства». Про це свідчить ухвала Придніпровського райсуду Черкас від 24 лютого.

У червні 2019 р. «Юммі Фрутс» заклало сад сортової груші «Конференція», виробником яких є Королівство Нідерланди (84 164 саджанців на площі 30 га). За даними слідства, така висадка садивного матеріалу суперечить відомостям, зазначеним у «Робочому проекті створення саду ТОВ «Юммі Фрутс», оскільки вона повинна була відбутися у березні-квітні 2019 року.

Таким чином, на думку правоохоронців, закладання садивного матеріалу виконане з порушенням технологічних операцій, що в свою чергу має значний вплив для подальшого догляду за плодовими насадженнями, їх приживлюваністю та можливих зменшень кількості урожайності.

18.06.2019 комісія Драбівської РДА склала та затвердила Висновок за результатами проведення виїзної перевірки та аналізу отриманих документів «Юммі Фрутс», де зазначено, що проект відповідає вимогам чинного законодавства, в тому числі кількості посаджених саджанців та проведених технологічних операцій.

В серпні 2019 року «Юммі Фрутс» отримало часткове відшкодування коштів за бюджетною програмою «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними» у сумі 3,79 млн грн. (за розрахунком 45 грн. за один саджанець.).

Слідчі вважають, що дії службовців «Юммі Фрутс» та комісії РДА призвели до всихання значної частини саджанців, в результаті чого, у грудні 2019 р. працівники «Юммі Фрутс» ліквідували мертві саджанці.

Суд надав слідчим доступ до заяв, звернень, відповідей, запитів ТОВ «Юммі Фрутс» та Драбівської РДА щодо включення до переліку претендентів на державну підтримку та іншої документації.

Засновниками черкаського ТОВ «Юммі Фрутс» є киянин Віталій Оксентюк, який балотувався до Черкаської обласної ради від Радикальної партії Олега Ляшка, але не пройшов, Наталя Зінченко з Черкаської області та дончанка Лія Закревська. Директор фірми Антон Громов.