Укрінфрапроект із третьої спроби замовив проект аеродрому Дніпра за 25 мільйонів
12.03.2020   //  

ДП «Фінансування інфраструктурних проектів» Державного агентства інфраструктурних проектів України (Укрінфрапроект) 6 березня за результатами тендеру замовило ТОВ «Інститут Укрдорпроект» проект аеродрому в Дніпрі за 24,53 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У жовтні 2019 року мільярдер Олександр Ярославський заявив про готовність інвестувати в реконструкцію аеропорту «Дніпро». Поточну діяльність аеропорту більше десяти років контролюють структури Ігоря Коломойського.

Цьогоріч розроблять проектну документацію стадії «Проект» для будівництва аеродрому Міжнародного аеропорту «Дніпропетровськ» та замовлять і проведуть її експертизу.

Зокрема передбачено будівництво нової злітно-посадкової смуги, нового перону, руліжної доріжки та – у перспективі – магістральної руліжної доріжки. Покриття має витримувати літаки класу D. Аеродром матиме інструментальну систему посадки ILS по ІІ категорії ІСАО з обох курсів, метеорологічне обладнання, радіомаяк DVOR/DME, світлотехнічні засоби, аварійно-рятувальну станцію, інженерні мережі тощо. Субпідрядниками будуть ТОВ «Елар-Телеком» Олега Даниленка і Віктора Бочарнікова, ТОВ «Геоматичні рішення» Олександра Ложечнікова і Юлії Дишлик та ФОП Юрченко Сергій Вячеславович.

Вартість договору на 7% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 26,51 млн грн.

Засновниками столичної фірми «Інститут Укрдорпроект» є кияни Сергій Корецький, Андрій Корецький та Гоча Гуджабідзе, зареєстрований в окупованому Донецьку. Вона підтвердила досвід договорами щодо аеродромного комплексу аеропорту «Одеса».

Загалом із 2011 року переможець отримав підрядів принаймні на 103,00 млн грн.

Дві фірми з нижчими 17-40% цінами відхилили. Замовник вимагав надати аналогічний договір за 2011-2020 роки на розробку проектно-кошторисної документації з будівництва аеродромних комплексів. Однак ТОВ «Проект майстерня «Форма» надало договори щодо перону, який є лише частиною аеродрому, і пасажирського терміналу, який відноситься до аеровокзалу, а не до аеродрому. Фірма безуспішно оскаржувала своє відхилення в АМКУ.

Крім того, ДП «Південдіпрондіавіапром» МЕРТ не подало додатки, акти виконаних робіт, схвальні відгуки замовників та позитивні експертні звіти до аналогічних договорів.

Дорожчим конкурентом було обухівське ТОВ «Інтеграл Сістемс» Юрія Юревича та Олени Пшець, яке підтвердило досвід договорами щодо перону, огородження та руліжної доріжки аеродрому «Черкаси» і світлосигнального обладнання аеродрому «Запоріжжя».

Закупівлю провели з третьої спроби. Перші два тендери виграло ТОВ «Прогресстех-Україна», знизивши ціни вдвічі – до 15,00 млн грн. і 13,00 млн грн. Проте замовник відхилив усіх учасників за відсутність низки документів і оголосив третій тендер.

ДП «Фінінпро» із 4 березня очолює Олег Тарасюк, який перед тим був заступником директора департаменту ДФС. До того обов’язки директора держпідприємства протягом місяця виконував Ярослав Циганин, заступник директора з юридичних питань. Ще раніше директором із 2012 року був Руслан Сіробаба –  член ради ГО «Об’єднання футбольних вболівальників «Україна 2012», куди входить і державний секретар МЕРТ Олексій Перевезенцев, який представляв президента Володимира Зеленського в Кабміні.

Керівником Укрінфрапроекту в листопаді 2019 року призначений Кирило Хом’яков.