«Онур» виступив «тендерним тролем» на 100 мільйонів – затримав ремонт вулиці безглуздим оскарженням
12.03.2020   //  

ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» 6 березня відкликало скаргу на тендері ЛКП «Львівавтодор» щодо реконструкція вулиці Чернівецької очікуваною вартістю 102,98 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Свою скаргу фірма відкликала за кілька днів до того, як тендерна колегія АМКУ мала її розглянути по суті. Скарга була подана 22 лютого. Відтак до 6 березня тендер був заблокований в результаті оскарження, яке так і не дійшло до розгляду. Причиною відкликання скарги «Онур» вказав «відсутність зацікавленості».

Скарга стосувалась тендеру на реконструкцію вулиці Чернівецької від вулиці Городоцької до площі Двірцевої довжино півкілометра зі строком виконання до грудня 2021 року.

В аукціоні взяло участь чотири фірми: ТОВ «НВП Шляхбуд», ТОВ «Вельт Капітал», ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» і ПрАТ «Львівське спеціалізоване будівельно-монтажне управління №1». Найдешевшу фірму «НВП Шляхбуд» із ціною 89,90 млн грн. відхилили за відсутність додаткової угоди до аналогічного договору. Зрештою замовник 13 лютого обрав переможцем наступного учасника «Вельт Капітал» із вищою на 1 тис грн. ціною.

«Онур» в аукціоні був третім із ціною 90,00 млн грн. 22 лютого подав скаргу в АМКУ на рішення замовника про визначення «Вельт Капітал» переможцем. На думку скаржника, «Вельт Капітал» не підтвердив, що має досвід у необхідному обсязі, достатню кількість дорожніх працівників та можливість забезпечення потрібним об’ємом асфальтобетону.

Адмінколегія прийняла скаргу до розгляду і призначила її на 11 березня. Але «Онур» через два тижні після подання скарги відкликав її через «відсутність зацікавленості».

Таким чином, «Онур» затримав завершення тендеру «Львівавтодору» на два тижні.

Нагадаємо, в «Укравтодорі» неодноразово скаржились на так званих «тендерних тролів», які блокують тендери шляхом подання скарг в АМКУ та подальшого їх відкликання.

Засновниками столичної компанії «Онур Конструкціон Інтернешнл» є громадяни Туреччини Онур та Іхсан Четінджевіз, а також львів’янин Олег Фаріон. Усього з 2008 року вона отримала державних підрядів на 23,57 млрд грн. Із нею пов’язана фірма «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.» (Туреччина), яка днями отримала підряд Запорізької САД щодо будівництва моста через Дніпро у Запоріжжі за 11,92 млрд грн.

Нагадаємо, група компаній «Онур» стала одним із восьми фаворитів дорожнього ринку, які 2018-2019 роках отримали половину всіх ремонтних підрядів у системі «Укравтодору» – 54,86 млрд грн. із загальної суми 112,58 млрд грн. Вона зайняла друге місце в цьому списку після фірми «Автомагістраль-Південь», отримавши підрядів на 13,27 млрд грн.

Розмір отриманих у останні роки підрядів матиме критичне значення для можливості компаній брати участь у ремонтних тендерах у найближчому майбутньому. «Укравтодор» розробив нові кваліфікаційні критерії до учасників ринку і вже у квітні Мінекономіки як уповноважений орган по закупівлям може підписати розроблені автодорівцями Методичні рекомендації для підготовки типової тендерної документації. Планується, що по певним видам робіт для участі в тендері необхідно довести, що фірма в останні роки мала сумарний досвід по цьому виду робіт також у такому ж розмірі по такому ж типу доріг і такому ж виду ремонту. Детальніше про це читайте у тексті «Стали відомі фірми, з яких «Укравтодор» формує картель підрядників на 100-мільярдні дорожні ремонти».