Юрист з агробізнесу нардепа «Слуги народу» засвітився в рейдерстві агрокооперативу під Києвом
10.03.2020   //  

Юрист Олексій Оленченко, який наближений до агрогрупи «Український Аграрний Холдинг», є фігурантом корпоративного конфлікту навколо власності Сільськогосподарського виробничого кооперативу «Новоселицький» на Київщині. Співвласником «УАХ» є нардеп Микола Сольський, раніше до складу її власників офіційно входив екс-голова Офісу президента Андрій Богдан.

Про це йдеться в сюжеті Антона Столярова та Анастасії Усенко для телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

В  квітні 2019 року новим керівником агрокооперативу «Новоселицький», що обробляє тисячу гектарів в Васильківському районі Київської області, стала Наталія Войтенко. Обрали її нібито на загальних зборах, участь у яких прийняли раніше звільнені працівники підприємства, які не могли ухвалювати подібних рішень.

Протягом години після закінчення зборів їх протокол нібито посвідчила нотаріус, що знаходиться в Києві, а потім зміни в держреєстр внесла реєстраторка Уляна Товкайло, що за документами знаходиться в місті Ірпінь.

Товкайло фігурує в декількох справах про незаконну перереєстрацію майна і не веде фактичної діяльності за вказаною адресою. Більше того, на момент внесення інформації про нову керівницю «Новоселицького» в реєстр Товкайло взагалі не перебувала на території України.

Перед зміною керівництва аграрного кооперативу було зареєстровано його однойменний «клон» – ТОВ «СВК Новоселицький». Її засновником було записано київського юриста Олексія Оленченка, який був присутній і на зборах сільськогосподарського кооперативу.

З 2009 року Оленченко працював у юридичній компанії «Сольський, Процик та партнери», одним із засновників якої був нинішній народний депутат від партії «Слуга народу» Микола Сольський. Він же є одним із співвласників бізнес-групи «Український Аграрний Холдинг», де до 2018 року серед засновників фігурував колишній керівник Офісу Президента Андрій Богдан. Оленченко дотичний до цієї бізнес-групи і напряму – раніше був директором двох компаній, які формально входять до неї – ТОВ «Малодівицьке ХПП» та ТОВ «Украгрохолд». До цього часу серед власників групи знаходиться Ігор Пукшин. Саме одній з його фірм належить Tesla, якою користувався Богдан. Екс-голова ОП також починав свою юридичну кар’єру в  адвокатській компанії «Правіс», одним з співвласником якої був Пукшин.

Також Оленченко очолює ТОВ «Дніпровська молочна компанія», яке раніше фігурувало у розслідуванні про те як Андрій Богдан та його бізнес-партнери Ігор Пукшин та Олександр Баулін допомогли «Світловодському маслосиркомбінату» не розрахуватися 200-мільйонному кредиту перед банком «Фінанси та Кредит».

У перший же день після зміни Войтенко виписала три доручення на юридичне представництво Сергію Матієвському, Андрію Рубашці та Юрію Козаку. Всі троє є донорами політичної партії «Слуга народу». Перед подіями у «Новоселицькому» Матієвський, Рубашка і Юрій Козак поповнили партійну касу на загалом 5,00 млн грн. Відмітимо, що після внесення змін до державного реєстру нова директорка оформила купівлю 1 400 тонн цементу на схожу суму – за 4,58 млн грн. Товар було нібито куплено у ТОВ «СНК Континент», ТОВ «БК Буревій» та ТОВ «Вармакс», які є фігурантами кримінальних справ про конвертаційні центри.