Вибір управителів за спрощеною процедурою, зміна способу торгів та введення мінімального платежу для управителів – АРМА розповіла про свої ініціативи
05.03.2020   //  

3 березня 2020 року керівництво Агентства з розшуку та менеджементу активів (АРМА) дало пресконференцію за підсумками діяльності агентства у 2019 році. На заході озвучили низку ініціатив Агентства щодо його роботи. Зокрема, як повідомив заступник голови АРМА Володимир Павленко, в договори управління активами, які АРМА укладає з управителями, буде вводитись поняття “мінімальний платіж”:

Тобто, ми розуміємо, що управитель повинен отримувати доходи від управління, але часто управителі управляють таким чином, що їхні доходи нібито як складають нуль, – сказав Павленко. – Але ми розуміємо, що, мабуть, це не нуль. І для того, щоб не сперечатися на тему, скільки він (управитель – “Наші гроші”) заробив і скільки не вказав, ми будемо впроваджувати мінімальні показники, які повинен забезпечити управитель у випадку, якщо він претендує на управління цим активом.

Щодо складних активів, які не є очевидно прибутковими, введуть пільгові місяці:

– Перші 2-3 місяці, можливо, будуть надаватися на умовах без мінімальних платежів, – розповідає Павленко. – Тобто, даватиметься час на налагодження бізнесу. Втім, ми будемо вимагати, щоби управитель гарантією банку або депозитом нотаріуса підтверджував, що, якщо він не справиться з управлінням та вийде з управління – щоби плата за ці три місяці була відшкодована до держбюджету на рівні зазначених нами мінімальних платежів.

Також в АРМА анонсували можливість відбору управителя не за звичайною процедурою – через тендерний комітет, а по спрощеній процедурі за дорученням Кабінету Міністрів.

Нас на це підштовхнула ситуація з ТЕЦками у Львівській області, коли ми розумієм, що це явно не комерційний, а соціальний об’єкт. Від того, як здійснюється управління цим об’єктом, залежить життя і здоров’я громадян. Ми впевнені, що управителів на такі активи ми повинні шукати спільно з державою, з Кабміном та іншими органами державної влади, а не у звичайному порядку.

“Наші гроші” поцікавилися критерійністю об’єктів, які передаватимуть в управління за спрощеною процедурою. Павленко відповів, що це передбачено законопроєктом, який АРМА планує подати у Верховну Раду, але не подала, “тому як це буде в результаті, ще поки не знаємо – як там Верховна Рада проголосує. Однак, це буде стосуватися винятково об’єктів, які мають стратегічне значення для держави чи регіону”.

Також в АРМА анонсували  зміну способу торгів арештованими активами.

Одна з проблем, з якою ми стикаємося – це складність у реалізації активів, – каже Павленко. – Тобто, деякі активи передаються в управління, однак ті, які не можуть управлятися, нами наразі продаються. І проблема з оцінкою таких активів. Інколи через проблемність цих активів їх просто ніхто не хоче купляти. Наразі законодавство побудовано так, що, якщо якийсь актив оцінений в Х, він не може бути проданий дешевше. Втім, зараз ми працюємо над тим, щоб запустити голландські аукціони, тобто, коли буде передбачатися можливість зниження ціни. Перший аукціон буде проводитись англійський, тобто, класичний – на підйом ціни. Другий буде починатися з дисконтом 10%, тобто, за 90% буде виставлятися актив. І буде передбачатися можливість зниження ціни до 70%, якщо це рухоме майно і до 50% – якщо нерухоме. Другим кроком буде дисконт 20%, тобто, початок з 80% від вартості активу та можливість падіння до 20-30%. Ми вважаємо, що це дозволить уникнути маніпуляції з оцінками і оцінювати по реальній ринковій вартості навіть найпроблемніші активи. А потім уже ринок буде регулювати, за яку суму покупці готові купити цей актив. Реалізацію ми здійснюємо через СЕТАМ, утім, СЕТАМ скоро перейде на платформу Prozorro, а отже, всі активи, які продає АРМА, будуть продаватися, фактично, через Prozorro.

“Наші гроші” уточнили в Павленка, як це відбуватиметься: спочатку буде перехід на Prozorro, а вже потім АРМА почне торгуватися по-новому, зі змішаним типом аукціонів, чи навпаки – спочатку АРМА почне торгувати на таких аукціонах на СЕТАМі, де торги не є прозорими, оскільки інформація про учасників та переможців торгів – закрита, а вже потім СЕТАМ перейде на Prozorro. Павленко відповів, що ці два пункти про Prozorro та аукціон один від одного не залежні. Зі слів заступника голови АРМА, СЕТАМ в процесі переходу на Prozorro ще з осені, ця процедура скоро має закінчитись. АРМА ж наразі підготувала проєкти нормативних актів,  які дозволять Агентству продавати активи на голландському та англійському аукціонах, не залежно від того, це буде СЕТАМ чи Prozorro. Зараз ці проєкти саме проходять процедуру узгоджень з іншими органами.

Також в АРМА хочуть запровадити функцію зберігання активів. Наразі Агентство може знайти управителя на актив або, якщо управитель не знаходиться – продати його. Втім, не всі активи варто продавати і не на всіх з них можна знайти управителя. Для таких активів в Агентстві хочуть передбачити функцію зберігання. Це вимагає законодавчих змін, над якими АРМА співпрацює з Кабміном, Міністерством юстиції та Верховною Радою.

 

Цифри:

Від управління арештованими активами в державний бюджет 2019 року надійшло 10,9 млн грн. Як раніше повідомляли “Наші гроші”, 2018 р ця сума була 9,02 млн грн.

Від продажу арештованих активів АРМА 2019 року заробило майже 170 млн грн. З них цукор – 63,3 млн грн, 28,53 млн грн – зернові, 27,39 млн грн – пісок, 21,64 млн грн – майнові та інші права, добрива – 13,6 млн грн, земельні ділянки – 11,07 млн грн,  інше – 3,32 млн грн, транспортні засоби – 0,31 млн грн. На ці майже 170 млн грн також нараховано 14 млн грн відсотків (гроші від продажу активу розміщують на депозитному рахунку в державному банку, і на них нараховуються відсотки).