«Укренерго» замовило будівництво ЛЕП за третину мільярда фігуранту справи про розкрадання в «Укренерго»
04.03.2020   //  

ПрАТ «НЕК «Укренерго» 26 лютого за результатами тендеру замовило ТОВ «Структум» будівництво повітряної лінії електропередач у Львівській та Івано-Франківській областях за 360,89 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До осені 2022 року збудують ПЛ 330 кВ Західноукраїнська – Богородчани довжиною 43 км із реконструкцією ПС 330 кВ «Богородчани» та ПС 750 кВ «Західноукраїнська».

Субпідрядник ТОВ «Енерго Моніторинг» виконає будівельні роботи на 10% вартості, ПП «Інтергеостиль» – землевпорядні на 6%, а ТОВ «Проенерджі» – проектувальні на 1%.

За кошторисом, однополюсний елегазовий вимикач HPL 420 B2 із приводом BLG 1002A ABB+ коштує 4,16 млн грн./к-т, елегазові трансформатори напруги Siemens SVS-362 – 575 тис грн./шт., а елегазові трансформатори струму Siemens SAS-362 – 562 тис грн./шт.

Переможна пропозиція була всього на 1% нижча від очікуваної вартості закупівлі.

ТОВ «Нордік-Буд» скаржилось в АМКУ, що замовник не дозволяє принести аналогічний договір субпідрядника про будівництво повітряних ліній, але запізнилось зі скаргою. Цю фірму зрештою не допустили до аукціону саме через відсутність аналогічного договору.

Також вона не подала трудову книжку чи наказ на сертифікованого інженера-геодезиста, перелік за формою, листи від виробників та інші документи на обладнання тощо.

Єдиним допущеним конкурентом була фірма «EGEM s.r.o.» (Чехія), яка належить фірмі «Energetické montáže Holding, a.s.». На сайті самої «EGEM s.r.o.» сказано, що вона входить у групу «EP Industries», яка належить кіпрському офшору «EP Industries Holding Limited». Власниками останнього у свою чергу є «EPI Holding, a.s.» (60%) чеського мільярдера Даніела Кретінські та «Neruna Ltd» (40%) компанії «J&T Private Equity Group».

Засновником столичного «Структуму» зі статутним капіталом 2 тис грн. є компанія «Сеп Груп Холдінг ГмбХ» («Cep Group Holding GmbH», Австрія) киянам Олександру та Олені Бокань. Раніше він під назвою «Будівельна компанія «Вертекс» належав Боканю напряму.

Переможець фігурує у кримінальному провадженні від 18 жовтня 2018 року. На думку слідства, службовці «Укренерго» разом зі структурним підрозділом «Укренергосервіс» за попередньою змовою з службовцями приватних фірм із 2016 року розкрадали кошти під час закупівель та проведення робіт на об’єктах «Укренерго». Поліція вважає, що вони домовились зі «Структумом», що той у 2019 році переможе на тендері з реконструкції ділянки ПЛ 750 кВ Західноукраїнська – Альбертірша із завідомо завищеною очікуваною вартістю 9 млн грн. При цьому попередній тендер щодо цих робіт із нижчою очікуваною вартістю 7 млн грн. було відмінено. Директор фірми вніс завідомо неправдиві відомості до проектно-кошторисної та бухгалтерської документації щодо виконання даних робіт.

Раніше фірма виграла підряди «Укренерго» та АТ «Херсонобленерго» на 16,78 млн грн.