«Укртрансгаз» за 1,5 млрд купив газ у «Нафтогазу» і новачка із карною справою значно дорожче від «Укроборонпрому»
03.03.2020   //  

Філія «Оператор газотранспортної системи України» АТ «Укртрансгаз» 28 лютого за результатами тендерів повідомила про намір укласти чотири угоди про постачання природного газу для забезпечення виробничо-технологічних потреб та балансування на загальну суму 1,48 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Загалом на 2020 рік замовляють 0,32 млрд куб. м газу з оплатою протягом місяця після закінчення періоду поставки на умовах DAP і прив’язкою до курсу валюти за формулою.

Сума угод на 11% нижча від загальної очікуваної вартості закупівель в 1,66 млрд грн. У торгах брали участь «Нафтогаз України», ПП «Некст Ойл Трейд», ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна», ТОВ «РГК Трейдінг», ТОВ «Тех Пром Газ», ТОВ «Акспо Україна», ТОВ «Трафігура Юкрейн» і ТОВ «Еру Трейдінг».

Більшість суми, а саме 1,29 млрд грн. (87%) отримає АТ «НАК «Нафтогаз України».

Воно поставить 0,28 млрд куб. м газу, з яких 0,20 млрд куб. м коштуватиме по 4 560 грн., 40,00 млн куб. м – по 4 735 грн. і 40,00 млн куб. м – по 4 770 грн. за тисячу кубометрів.

Решту 191,90 млн грн. (14%) уперше виграло створене в лютому 2016 року луцьке ПП «Некст Ойл Трейд» зі статутним капіталом 5 тис грн. Воно поставить 40 млн куб. м газу по 4 798 грн. за тисячу кубометрів, що трохи дорожче за тендерні ціни від «Нафтогазу».

Закупівельні ціни «Укртрансгазу» є нижчими від прейскуранту «Нафтогазу» та біржових котирувань. Березневий промисловий тариф «Нафтогазу» на умовах постоплати – 5 527 грн. На електронних біржових торгах ТБ «Українська енергетична біржа» середньозважена ціна газу в лютому становила 5 764 грн., а в березні знизилась до 5 299 грн.

Разом з тим, в системі «Прозорро» є дані про набагато дешевші замовлення газу. У лютому ДП «НВКГ «Зоря»-«Машпроект» ДК «Укроборонпром» замовило газ по 4 191 грн., що на 9% дешевше від найнижчої з цін від «Нафтогазу» для «Укртрансгазу».

Фірмою ПП «Некст Ойл Трейд» володіє та керує Сергій Воєвода з Луцька. Він також є співзасновником місцевої ГО «Футзальний клуб «Респект» з Андрієм Новосадом, Андрієм Ткачуком та Озером Біравом. Крім того, у 2015 році Воєвода балотувався у Луцьку міськраду першим номером списку партії «Опозиційний блок», будучи тимчасово безробітним, але не пройшов.

За даними судового реєстру, «Некст Ойл Трейд» фігурує у двох кримінальних справах.

Перше провадження було відкрите 26 червня 2018 року. На думку слідства, службові особи ПАТ «Луганськгаз» за попередньою змовою із керівництвом ТОВ «Луганськгаз збут» у 2017-2019 роках використовували «Некст Ойл Трейд» та інші підконтрольні фірми, частина з яких має ознаки фіктивності, для привласнення бюджетних коштів.

Нагадаємо, «Луганськгаз» контролює Дмитро Фірташ через компанію «Газтек».

Інше провадження від 11 лютого 2017 року стосується ухилення від сплати податків. У 2018 році суд спершу закрив його у зв’язку зі звільненням директора «Некст Ойл Трейд» від відповідальності після сплати податків і відшкодування збитків, а потім скасував власну ухвалу, бо експертиза визнала висновки акту перевірки непідтвердженими.