Фермери, активи яких АРМА продала на СЕТАМ, добилися визнання цього продажу недійсним
28.02.2020   //  

Північний апеляційний господарський суд залишив без задоволення апеляційну скаргу Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) щодо визнання незаконним договору купівлі-продажу на СЕТАМ. Про це стало відомо з ухвали від 4 лютого 2020 року.

За даними судового реєстру,  СТОВ “Матейківінвестагро” та СТОВ “Агрокряж” у 2018 році завезли на підприємство групи компаній “Агроінвестгруп” ТОВ “Ера грейн” плоди зернових, зернобобових та олійних культур на складське зберігання. 2019 року “Агроінвестгруп” зацікавилися СБУ і поліція. За версією слідчих, структури ГК “Агроінвестгруп” вивезли на території так званих ДНР і ЛНР зернові, які належить державному “Аграрному фонду”. Тож активи “Агроінвестгруп” почали арештовувати і передавати в АРМА. Арештували і товар СТОВ “Матейківінвестагро” та СТОВ “Агрокряж” – соняшник та зерно сої. Їх передали в АРМА 20 лютого 2019 ухвалою № 757/8724/19-к, яка в судовому реєстрі відсутня. Клопотав про передачу замначальника відділу в управлінні нагляду за додержанням законів Нацполіцією ГПУ Андрій Шевченко. Фермери через суди скасували арешти соняшника і сої. Утім, зробили це лише в червні 2019 року. А у травні 2019 року АРМА через “СЕТАМ” продала соняшник і сою компанії ТОВ “Мегелан плюс”. Як раніше повідомляли “Наші гроші”, власником цього ТОВ є Ростислав Бабич із м. Ромни Сумської області. Особа з таким ПІБ 2017 року проходила в кримінальній справі як підозрювана в крадіжці автомобіля, станом на 2018 рік була студентом 3 курсу Роменського ВПУ №14.

В суді АРМА доводило, що на момент укладання оспорюваного договору купівлі-продажу до Агентства не надходило жодних даних щодо скасування арешту активів, тому, відповідно, воно їх і продало. Утім, Господарський суд задовольнив своєю ухвалою від 10 жовтня 2019 року позови фермерів щодо визнання недісними догорів купівлі-продажу соняшника та сої.

АРМА подало апеляцію, знову наполягаючи на тому, що на момент продажу активів на СЕТАМ до нього не надходило даних від прокурора чи суду про скасування арешту цих активів. Але апеляційний суд знову став на бік фермерів.

Як раніше повідомляли “Наші гроші”, це не перша проблемна ситуація АРМА з продажу активів, арештованих в рамках провадження по “Агроінвестгруп”. Так, у жовтні 2019 року фермерське господарство “Дінекс-агро” добилося визнання недійсними торгів, де АРМА продало на СЕТАМ зернові та насіння кукурудзи, а також визнання недійсним договору купівлі-продажу. Також, як повідомляли “Наші гроші”, активи, які не продали, АРМА розкидало по управителях. При цьому, щонайменше один із управителів, ТОВ «Агро-зіркова», якому віддали березівський елеватор, пов’язаний із структурами та особами із групи компаній «Агроінвестгруп».