Непопівці придумали заточку проти небажаних учасників тендеру на реконструкцію зоопарку за 800 мільйонів
27.02.2020   //  

КП «Житлоінвестбуд-УКБ» встановив у тендерній документації на реконструкцію Київського зоопарку очікуваною вартістю 802,89 млн грн дискримінаційну вимогу, якою може регулювати участь небажаних конкурентів у тендері. Про це відомо з системи «Прозорро».

Замовник 21 лютого вніс зміни в свою документацію. Новою вимогою стала можливість з боку замовника вимагати від переможця аукціону внесення грошової застави для забезпечення виконання угоди у розмірі до 5% від вартості підряду. При цьому замовник сформулював цю вимогу не як безумовний обовязок вимати заставу від будь-якого переможця тендеру, а як власне право, тобто «Житлоінвестбуд-УКБ» зможе на власний розсуд вирішувати – чи вимагати від переможця заставу, чи ні.

Від «Наших грошей». Така дискреція дозволяє замовнику у випадку перемоги «знайомої» фірми не вимагати у неї 5% застави на весь строк дії угоди. Тобто «знайома» фірма не муситиме виймати з обороту закладати в банк до 40 млн грн живими грошима на весь період дії угоди – до кінця 2023 року. І навпаки – у випадку перемоги небажаного учасника замовник зможе викотити йому цю вимогу у найжорсткішому варіанті. Наявність такої дискреційної можливості у замовника ще на стадії підготовки до торгів вже дає зрозуміти учасникам ринку, що замовник має можливість ручного регулювання і тим самим «непрошених» учасників ринку відразу готують до думки про те, що їм не варто взагалі приходити на цей тендер. Оскаржити цю вимогу учасники ринку можуть до кінця дня 27 лютого.

Нагадаємо, в вересні 2019 року підряд щодо першої черги реконструкції Київського зоопарку за 489,33 млн грн. отримало ТОВ «УХБП-Київ».

Створеною у 2017 році фірмою «УХБП-Київ» зі статутним капіталом 10 тис грн. володіє і керує Олександр Мирний із Коломиї. Мирний також володіє ТОВ «Український холдинг будівельного проектування», а також значиться підписантом ТОВ «Український холдинг будівельних проектів» директора Євгена Рябоконя, яке з 2016 року отримало підрядів переважно «Житлоінвестбуду» на 306,85 млн грн.

«УХБП-Київ» має спільний телефон +380986592663 із ТОВ «ЮЕйч» Артема Міщенка, а те прописане в одному офісі з ТОВ «ПІК «Безпечні системи» Юрій Ліповцева. Останнє є субпідрядником ПрАТ «Фундамент», пов’язаного з екс-директором «Житлоінвестбуду», заступником голови КМДА і депутатом Київради від «БПП» Вячеславом Непопом. Непоп до 2018 року і очолював «Житлоінвестбуд», який провів цей тендер.

«Український холдинг будівельних проектів» раніше брав участь у тендері на реконструкцію школи №42 (Київ, вул Хорольська,19) за 400,10 млн грн. Там єдиним конкурентом був той самий «Фундамент». В поданій документації «Український холдинг будівельних проектів» назвав главою своєї ради директорів Валерія Плешанова, який до цього, даними видання «Олігарх», працював на керівних посадах в КП «Житлоінвестбуд-УКБ» і «Фундаменті». Більш того, Непоп в своїй декларації за 2016 р згадав Плешанова, вказавши, що той викупив якесь рухоме майно за 43 тис. грн у його дружини Антоніни Непоп.