Керування вуличним освітленням від дилера словаків з дозволу Мінюсту подорожчало до півмільярда
27.02.2020   //  

КП «Інформатика» КМДА 25 лютого уклало угоду з ДП «Хідден» ТОВ «Хідден Енерджі» про впровадження системи керування освітленням на 299,39 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На поточний рік замовили створення, розвиток і супроводження програмно-апаратного комплексу управління та контролю мереж зовнішнього освітлення Києва. Вона дасть можливість керувати кожним світильником окремо, зокрема регулювати інтенсивність освітлення. Перелік обладнання і софту з цінами, які не зросли за рік, наведено нижче.

Додаткову закупівлю в старого постачальника провели за переговорною процедурою для сумісності з уже виконаними роботами. Замовник послався на експертний висновок Науково-дослідного центру судової експертизи з питань інтелектуальної власності Міністерства юстиції від 29 січня 2020 року. Згідно з ним, ДП «Хідден» ТОВ «Хідден Енерджі» є офіційним постачальником фірми «SEAK s.r.o.» (Словаччина) в Україні, тому договір можна укласти лише з ним через відсутність альтернативи і для забезпечення уніфікації, стандартизації та сумісності. Також експерти Мінюсту порівняльним шляхом визначили, що на момент дослідження технічне рішення ДП «Хідден» ТОВ «Хідден Енерджі» було єдиним, яке відповідало вимогам щодо розвитку й супроводу системи.

Нагадаємо, у 2018 р. КП «Інформатика» замовило ТОВ «Хідден Енерджі.Юей» поставку софту цієї системи та її пілотне впровадження в Дніпровському районі за 49,77 млн грн. У 2019 р. йому докинули ще 299,51 млн грн., однак потім вартість цього договору зменшили додатковими угодами до 149,54 млн грн. Обидві згадані закупівлі провели без торгів через відсутність конкуренції. Отже, загалом система вже коштує столиці 498,70 млн грн.

Паралельно КП «Київміськсвітло» КМДА ремонтує мережі зовнішнього освітлення (див. «Топ-10 підрядників із капітального ремонту зовнішнього освітлення Києва на мільярд»).

ДП «Хідден» ТОВ «Хідден Енерджі» Гліба Львова з Києва є офіційним дистриб’ютором словацької «SEAK Energetics» (Словаччина) в Україні та представляє систему управління освітленням СЕАК «Розумне світло». На сайті «Хідден Енерджі» сказано, що вона спільно з КП «Київміськсвітло» втілила на вулиці Антоновича пілотний проект з управління світильниками з інтеграцією в загальну міську систему управління вуличного освітлення.

Комунальне підприємство «Інформатика» на чолі з Миколою Пихтіним є структурним підрозділом Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА, який зараз очолює Юрій Назаров. Детальніше про останнього читайте у публікації «Оточення Назарова розіграло 400 мільйонів на вуличному відеоспостереженні у Києві».

Найменування товару Кількість, шт. Ціна, грн./шт. із ПДВ
Електронний пускорегулювальний пристрій для ламп ДНаТ (дугові натрієві трубчаті) з можливістю зміни рівня освітленості лампи (дімування) від 0% до 100% потужністю лампи від 70 Вт до 400 Вт LVDS-70-400 із комплексом з встановлення, налагодження та візуалізації 360 9 820,39
Щит керування зовнішнім освітленням ШКВО120 потужністю до 120 А з блоками зв’язку та керування – модуляторами PowerSLMT63 із комплексом з встановлення, налагодження та візуалізації 305 965 321,10
Ліцензійний ключ PCVUE PRO Unlim 3 473 520,00