ДБР підозрює, що шахтарі з «Селідіввугілля» взагалі нелегально дістають вугілля для фірми нардепа
21.02.2020   //  

Державне бюро розслідувань підозрює посадовців ДП «Селидіввугілля» та його відокремленого підрозділу «Шахта 1-3 Новогродівська» у змові з керівництвом ТОВ «Шахта 1-3 Новогродівська» для розкрадання державних коштів при видобуванні кам`яного вугілля на орендованих приватною фірмою вугільних полях.

Про це стало відомо з ухвали Краматорського міського суду Донецької області, куди слідчий звернувся з клопотанням в кримінальному провадженні №62019050000001524 від 15.10.2019 р.

ТОВ «Шахта 1-3 Новогродівська» в 2012 році отримала в користування на 20 років вугільні поля однойменної державної шахти. А саме на 18 південній лаві пласта L1 уклону 1. На підтримку робочого стану цієї лави приватна фірма уклала з державними шахтарями угоду, хоча офіційно вона не була зареєстрована в договірному відділі ДП «Селидіввугілля».

Слідство встановило, що під виглядом підтримуючих робіт насправді відбувався видобуток вугілля. Приховувати це потрібно було через те, що лава офіційно в експлуатацію не введена, там неліквідовані аварійні ризики.

Вугілля видобувають гірники з ВП «Шахта 1-3 Новогродівська», які використовують для цього спеціальне шахтне обладнання держшахти в кількості 257 одиниць на загальну суму близько 500 млн грн. Це майно використовувалося протиправно, адже воно перебуває в податковій заставі. При цьому договори про оренду не були укладені, відповідно, майно використовувалося безкоштовно. Також держшахта оплачує електроенергію, що використовується без відповідного договору.

Слідство підозрює, що нелегальний видобуток відбувається під «прикриттям» посадових осіб ГУ ДФС у Донецькій області, які, наприклад, не перевіряють походження вугілля. Офіційно його видобуває приватна фірма, яка і реалізує продукцію. Отримані кошти з рахунків фірми далі перераховуються на підприємства з ознаками фіктивності, переводяться в готівки і пропорційно розподіляються між учасниками схеми.

Справа розслідується за статтею зловживання влади та службовим становищем. З ухвали відомо, що в січні ДБР провело обшуки в адмінприміщенні ВП «Шахта 1-3 Новогродівська». В суді слідчий клопотав накласти арешт на вилучену документацію, і суд це клопотання задовольнив.

ДП «Селідіввугілля» нині знаходиться в стані припинення, ліквідаційну комісію очолює Сергій Кобиляцький.

Власниками ТОВ «Шахта 1-3 Новогродівська» є Валерій Атанов та Едуард Бондаренко, з осені їх бізнес партнером став народний депутат Максим Єфімов (депгрупа «Довіра»). Сама фірма була зареєстрована в 2012 році оточенням сина тодішнього президента України Віктора януковича – Олександра, в тому ж році отримала доступ до державного вугілля. Після зміни влади Державна служба геології та надр почала процес анулювання спецдозволу фірмі, але програла його в суді.

Господарський суд Донецької області 4 липня 2019 року задовольнив позов ТОВ «Шахта 1-3 «Новогродівська» та визнав укладеним договір між цією фірмою та відокремленим підрозділом «Шахта 1-3 «Новогродівська» ДП «Селидіввугілля». За цим договором державні шахтарі мусять добувати вугілля для приватної фірми на умовах самої фірми. Мова йшла про запаси тієї ж 18-ї південної лави пласта L1. 6 серпня ДП направила апеляційну скаргу, але в той же день спробувала її відкликати по електронній пошті. Через відсутність електронного підпису шахта повторно подала заяву через звичайно пошту і суд її задовольнив. Після цього, схоже, була укладена угода з ТОВ «Шахта 1-3 Новогродівська», яка, за версією ДБР, не була офіційно зареєстрована в договірному відділі ДП «Селидіввугілля».

Нагадаємо, Максим Єфімов підтвердив, що його сім’я через британську фірму «Fineroad business llp» контролює ТОВ «Амадеус Ко», що володіє Конгресно-виставковим центром «Парковий». Раніше британською фірмою володів Яшар Ходжаєв – фігурант кримінальної справи про легалізацією коштів сім’ї Януковича. В лютому партія «Слуга народу» оголосила ВЦК «Парковий» своїм офісом.