Суд на 17 тисяч оштрафував клерка ФМДУ, який за $30 тисяч допомагав у розпаюванні земель
20.02.2020   //  

Жовтневий райсуд Харкова призначив 17 тис грн. штрафу колишньому начальнику відділу адміністративно-господарської роботи управління документального забезпечення та адміністративно-господарської роботи Регіонального відділення Фонду держмайна України по Харківській, Донецькій та Луганській областях Владлену Усенку, який за $30 тис допомагав у розпаюванні земельних ділянок та продовженні контракту керівника ДП «Богодухівський сільськогосподарський учбово-курсовий комбінат». Про це йдеться у вироку суду від 14 лютого.

На початку 2019 р. Усенко працював начальником відділу продажу об`єктів приватизації та управління держмайном Регіонального відділення ФДМУ по Харківській, Донецькій та Луганській областях, а у липні його перевели на посаду начальника відділу адміністративно-господарської роботи управління документального забезпечення та адміністративно-господарської роботи цього Регіонального відділення

Минулого року керівник ДП «Богодухівський сільськогосподарський учбово-курсовий комбінат», засновником якого є Регіональне відділення Фонду державного майна, звернувся до керівника Регіонального відділення ФДМУ для з`ясування можливості отримати форвард – контракт щодо продажу насіння соняшника. Останній повідомив, що для вирішення такого питання треба контактувати із заступником начальника Регіонального відділення Фонду та Усенком.

У червні директор держпідприємства домовився з Усенком про зустріч для обговорення питань щодо проведеного Фондом аудиту діяльності ДП «Богодухівський сільськогосподарський учбово-курсовий комбінат». Зустрівшись, Усенко повідомив, що висновок проведеного аудиту держпідприємства не є об`єктивним, а надуманим, проте він може допомогти у вирішенні питань, пов`язаних із діяльністю учбово-курсового комбінату.

Пізніше, у липні, Усенко розповів керівнику ДП, що буде всіляко допомагати у розпаюванні земельних ділянок, які заблокував Фонд, та у подовженні контракту з ним на посаді директора ДП «Богодухівський сільськогосподарський учбово-курсовий комбінат». А для цього необхідно надати Усенку неправомірну вигоду у розмірі $30 тис за вплив на рішення службових осіб Фонду.

У жовтні Усенко повідомив, що $30 тис він нібито передасть керівництву ФДМУ у Харківській, Донецькій та Луганській областях за погодження документації, необхідної для розпаювання землі та підписання продовженого контракту з директором держпідприємства.

В подальшому Усеко та керівник ДП зустрілися біля лісу на виїзді з м. Харкова в сторону м. Суми. Чиновник отримав кошти і був затриманий правоохоронцями.

У суді Усенко повністю визнав свою провину, висловив жаль щодо скоєного та піддав свої дії критичній оцінці. В результаті, суд, врахувавши щире каяття обвинуваченого, призначив Усенку штраф у розмірі 17 тис грн.

Наразі Усенко є непрацюючим.

ДП «Богодухівський сільськогосподарський учбово-курсовий комбінат» з 2014 року очолює Олександр Тризна.