Офіс Генпрокурора підозрює «Укренерго» у завищенні ціни реакторів на «Західноукраїнскій» підстанції на 15%
20.02.2020   //  

Офіс Генпрокурора вважає, що службовці ПрАТ «НЕК «Укренерго», КВКП «Союз», ТОВ «Енергопостачання» та ТОВ «Союзенергомонтаж» штучно завищили вартість устаткування та неправомірно застосували будівельні норми та розцінки при формуванні кошторисної документації при закупівлі та устаткуванні трьох шунтуючих реакторів марки РОМ-110000/750-У1 і заволоділи 13,04 млн грн. бюджетних коштів. Про це йдеться в ухвалі Печерського райсуду Києва від 12 лютого.

Слідчі встановили, що у 2018-2019 рр. в рамках реалізації договору від 11.12.2017 з технічного переоснащення ПС-750 кВ «Західноукраїнська» із заміною шунтуючих реакторів 750 кВ Р-1 ф. «С», Р-5 ф. «С», Р-6 ф. «С» генпідрядник КВКП «Союз» при розробленні проектно-кошторисної документації, яка була погоджена службовцями «Укренерго», вніс завідомо недостовірні відомості щодо вартості реакторів марки РОМ-110000/750-У1 та неправомірно застосував коефіцієнти норм витрат при транспортуванні та встановленні устаткування.

За даними правоохоронців, для проведення закупівлі службі особи «Укренерго» сформували очікувану вартість робіт та устаткування, в яку закладено ціну реакторів марки РОМ-110000/750-У1 виробництва ПАТ «Запоріжтрансформатор» 33 млн грн. Хоча згідно офіційної відповіді «Запоріжтрансформатор» реактори були реалізовані по ціні 28,7 млн грн., тобто дешевше на 15%.

Слідчі з’ясували,  що «Союз» закупив реактори не у виробника, а через пов`язану фірму-посередника «Енергопостачання», в результаті чого реактори були реалізовані «Укренерго» по завищеній вартості – 33,1 млн грн.

Цей факт підтверджено в результаті проведення експертного дослідження ТОВ «Дослідницький інформаційно-консультаційний центр».  Так, згідно висновку експертного дослідження, в результаті закупівлі реактора шунтуючого однофазного РОМ-110000/750-У1 через посередника за державні кошти ймовірна сума завданих збитків державі в особі ДП «НЕК «Укренерго» становить 4,3 млн грн. за одиницю, відповідно завдані збитки в ході закупівлі трьох реакторів становлять 12,9 млн грн.

Правоохоронці з’ясували, що «Енергопостачання» та «Союз» пов`язані між собою, оскільки одним із засновників КВКП «Союз» є «Енергопостачання», яке володіє часткою у 63 %, а бенефіціаром цих двох фірм є Альона Приходько. Керівником КВКП «Союз» є чоловік Альони Приходько Ігор Приходько.

Разом з тим, встановлено, що службовці КВКП «Союз» при розробленні кошторисів, які були затверджені ДП «НЕК Укренерго», неправомірно застосували коефіцієнти норм витрат при транспортуванні та встановленні устаткування.

Так, за результатами проведення експертного дослідження виявлено, що при формуванні локальних кошторисів неправомірно застосовувались розцінки на такелажні роботи по переміщенню устаткування від місця зберігання до місця монтажу. Відповідно до локальних кошторисів «переміщення від місця зберігання до місця монтажу фази «А» Р-14, фази «В» Р-14 та фази «С» Р-14» застосовано розцінку ТЕ6-10638-801 потужністю реактора 300 МВ.А та розцінку ТЕ6-10635-801 потужністю реактора 330 MBАр, хоча необхідно застосовувати розцінки ТЕ6-10638-201 та ТЕ6-10635-201 потужність реактора 125 МВАр.

Суд задовольнив клопотання прокурора відділу Офісу Генпрокурора Олексія Шамардіна і наклав арешт на гроші, що містяться на рахунках КВКП «Союз» у ПАТ «Банк Восток», «Південний», АБ «Укргазбанк», АТ «ПУМБ» та у Державній казначейській службі України, зупинивши видаткові операції з коштами, які надійшли на рахунки, окрім здійснення обов`язкових платежів до бюджету та виплати заробітної плати.

Корпорація виробничих та комерційних підприємств «Союз» контролюється одеськими ТОВ «Енергопостачання» і ТОВ «Холдинг Союз-Консалтинг». Кінцевим бенефіціаром «Союзу» є одеситка Альона Приходько, а директором – Ігор Приходько, який разом із люксембурзькою компанією «Soyuz Holding S.A.» володіє російським АТ «Енерго-будівельна корпорація «Союз» (припиняється з 2017 року). До наглядової ради останньої компанії входили представники заводу «Силові Машини» Олексія Мордашова та федеральної «РусГидро».

Окрім Альони Приходько засновниками ТОВ «Енергопостачання» є Борис Кисельов, Тетяна Мазних, Олександр Головченко та Віталій Дрібнохід, директор Олена Пішеніна.

Засновником одеського ТОВ «Союзенергомонтаж» є КВКП «Союз» Альони Приходько, директор – Юрій Кленцар.