ОАСК маніпулятивно дозволив забудувати 6 гектарів на Шулявці по схемі Вавриша-Порошенка на Рибальському
19.02.2020   //  

Окружний адміністративний суд Києва відмовився задовольнити позов заступника прокурора міста Києва визнати протиправним і скасувати рішення Київради про затвердження Детального плану території (ДПТ) в межах проспекту Перемоги, вулиць Лагерної, Авіаконструктора Сікорського, залізничних колій, вулиць Тимофія Шамрила, Дорогожицької, Олени Теліги, Олександра Довженка. Про це свідчить рішення від 29 січня.

Прокурор в суді зазначив, що вказаним рішенням Київрада у грудні 2017 року протиправно змінила Генеральний план м. Києва, а саме: території промисловості та комунально-складських будівель перетворили на багатоповерхову житлову забудову.

Як відомо, завдяки цьому ДПТ 6,87 га на проспекті Перемоги, 50 біля ст. м. «Шулявська» будуть забудовані житлом.

Суддя ОАСК Ігор Смолій зазначив, що прокурор не довів факт порушення інтересів держави і у задоволенні позову відмовив. Разом з тим, суд вказав, що Київрада довела правомірність затвердженого ДПТ.

До такого висновку суд дійшов, посилаючись на «Схему організації промислових та комунально-складських територій», що є складовою частиною чинного Генплану Києва. Відповідно до Схеми, як вказує суд, «територія ДПТ віднесена до поліфункціонального району центральної планувальної зони».

Як далі зазначив суд, у вказаній Схемі «визначені рекомендовані напрямки використання промислово-комунальної території, що входять у межі ДПТ, а саме: «поліфункціональне» (в тому числі без збереження функції), що пов’язано з тим, що територія ДПТ об’єднала ділянки різних видів використання».

Таким чином, суд дійшов висновку, що «передбачене проектними рішеннями ДПТ функціональне призначення території … не суперечить визначеному у генеральному плані поліфункціональному використанню територій».

Від «Наших грошей»: таке формулювання вважаємо маніпулятивним, оскільки у Генплані м. Києва відсутні «поліфункціональні» зони. Натомість у Генплані є промислові та комунально-складські території, і у «Схемі організації промислових та комунально-складських територій» при означенні рекомендованих напрямків їх використання вживається слово «поліфункціональне використання», що означає використання територій або як промислових, або як складських. Натомість суд розширив дію цього слова на всі види використання, у т.ч. для житлової забудови. Разом з тим для перспективного будівництва житла на промислово-складських територіях у Схемі використовується окремих колір (оранжевий) і прямий вираз «для розміщення житлової забудови».

Схема організації промислових та комунально-складських територій

Між тим, у Схемі територія біля ст. м. «Шулявська» на проспекті Перемоги, 50 позначена як промислова і комунально-складська, а у перспективному розвитку передбачено інтенсифікацію її виробничого використання, а не забудову житлом.

Схема організації промислових та комунально-складських територій. Виділено державні ділянки, що на праві постійного користування належать ДВ Преса України

ОАСК вказав, що зроблений ним висновок узгоджується з напрацьованою судовою практикою, прикладом якої, зокрема, є постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 03.04.2018. Це рішення, яким аналогічним чином було узаконено забудову Рибальського острова структурами Андрія Вавриша та Петра Порошенка.

Третіми сторонами по цій справі були долучені Департамент містобудування та архітектури КМДА, екс-нардеп Юрій Левченко та місцеві мешканці. Даних про оскарження рішення ОАСКу в апеляції наразі немає.