СБУ побачила розголошення держтаємниці у тому як фірма Буткевича отримала уранові родовища
18.02.2020   //  

Служба безпеки України підозрює колишніх працівників КП «Кіровгеологія» у розголошенні державною таємниці, що дозволило ТОВ «Атомні енергетичні системи України» отримати спецдозволи на проведення робіт на уранових родовищ.

Про це стало відомо з ухвал Дніпровського ра йонного суду м. Києва, куди слідчий звернувся з клопотаннями в рамках кримінального провадження №22019101110000111 від 30.07.2019 року.

З матеріалів справи відомо, що на початку 2017 року працівниками «Кіровгеологія» було проведено службове розслідування щодо перевірки факту можливого витоку інформації з фондів підприємства. Мова йшла про інформацію щодо родовищ Садове, Сафонівське, Сурське, Новогурівське, Михайлівське, Полоховське. Розслідування виявило, відбулася з порушенням чинного законодавства передача геологічної інформації замовникам ТОВ «АЕСУ», ТОВ «Пержанська рудна компанія» та ТОВ «Надра Інвест Україна». Порушення відбулося через відсутність на надання інформації згоди зі сторони Державної служби геології та надр України.

Попри згаду трьох фірм одному з перших клопотань, в подальшому слідчі СБУ сконцентрувалися тільки на одній з них – «АЕСУ». З судового реєстру відомо, що «Кіровгоологія» виконувало для фірми роботи по чотирьом родовищам, надавала їм інформацію про уранові родовища.

При цьому, для отримання спецдозволів в обхід аукціонів, «АЕСУ» надала угоди про користування на родовищах цілостними майновими комплексами.

Загалом, з вересня 2019 року СБУ отримала доступ до документів, що зберігалися в «Кіровгеологія» та Державній службі геології та надр. А 11 лютого суд дав доступ до документів, що зберігаються в офісі «АЕСУ» за місцем реєстрації в с. Миколаївка Миколаївської області. Серед переліку документів спецдозвіл на провадження діяльності пов’язаною з державною таємницею та матеріали про його отримання на роботи на Сурській площі, угоди аренди майнових комплексів, для отримання спецдозволу без аукціону, та угоди з КП «Кіровгеологія» для отамання баз даних по родовищу.

ТОВ «АЕСУ» в 2915 році заснували Даніїл Бєляєв, Віталій Якименко, Роман Дружбін, Олександр Настенко. Останній став керівником підприємства. Через рік фірму переписали на ТОВ «Ю-Тек Енерджи» з реєстрацією штаті Делавер, що є внутрішнім офшором США. Керівником української фірми залишився Настенко.

В листопаді 2018 керівник Держгеонадр Олег Кирилюк підписав наказ №415 про видачу «АЕСУ» спецдозволів на чотири родовища. Підставою для їх видачі Держгеонадра вказали програну в судах справу 826/6873/16 за позовом «АЕСУ», яка довела, що орендувала на уранових родових цілісно-майнові комплекси, а тому мала за діючим до квітня 2016 року Порядком отримати спецдозволи без конкурсів.

Нині на офіційному сайті «Геоінформ України» вказано, що «АЕСУ» має три спецдозволи на Сафонівське, Новогурівське, Михайлівське родовища урану в Миколаївській та Дніпропетровській областях (відсутня інформація про ситуацію з Сурським родовищем в Дніпропетровській області, про доступ до документів по якому клопотало СБУ). Дозволи видані на геологічне вивчення надр, в тому числі на дослідно-промислову розробку на п’ять років.

Після отримання спецдозволів у фірми знову змінилися засновники: до їх переліку повернулися Натенко з Якимеенком, яким статутному фонді належить по 8%. Мажоритарна частка перейшла співвласнику мережі магазинів АТБ Геннадію Буткевичу, якому також належить і згадана в матеріалі справи фірма «Пержанська рудна компанія».

Разом зі зміною засновників в «АЕСУ» змінився керівник – ним став Юрій Бакаржієв. В 2017 році він був кандидатом на посаду керівника Держгеонадра, в поданій тоді декларації вказав, що в 2016 році він працював в Державній комісії України по запасах корисних копалин, що також приймає участь в наданні спецдозволів. Його батько Анатолій Бакаржієв входить до числа експертів МАГАТе, в 2018 році він був начальником геологічного відділу «Кіровгеологія».

В 2019 році «АЕСУ» оголосила про плани розробляти Сафонівське родовище уранових руд. Очікуваний обсяг видобутку на родовищі – в межах 150-200т урану на рік. Готова продукція – чорновий концентрат урану.

До березня 2016 року «Кіровгеологію» очолював Дмитро Бдюлєв, нині цю посаду займає Сергій Коваленко.

В Україні повний цикл робіт з видобутку (підземним способом) та переробки уранових руд здійснює одне підприємство — ДП «Східний ГЗК».