Кравцовський тендерник «Укрзалізниці» тягне незаконну переговорку по газу з найбільшим профітом зятя Злочевського
17.02.2020   //  

Андрій Кучков на переговорній процедурі в “Укрзалізниці” 31 січня

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» наполягає на швидшому проведенні незаконної переговорної процедури по закупівлі газу вартістю 235,86 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

«Укрзалізниця» надіслала в тендерну колегію АМКУ прохання пришвидшити розгляд скарг від учасників ринку, які вказують на вибір незаконної переговорної процедури. Замовник попросив перенести розгляд з 21 лютого на більш ранню дату і вказав, що проведення переговорної процедури «є вкрай нагальною потребою у зв’язку з виникненням особливих економічних та/або соціальних обставин, що унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення тендеру».

У скаргах учасників торгів ТОВ «Газова Компанія Інвестсервіс», ТОВ «Центральний Енергетичний Контрагент» та ТОВ «Екотехноінвест» це твердження спростовується.

Висновок ДСНС було надано 24 грудня у відповідь на прохання «Укрзалізниці» пояснити чи виникне потенційна загроза, якщо з якихось причин з 1 січня поставки газу на залізницю будуть зупинені. У ДСНС повідомили, що у випадку припинення поставок – це буде надзвичайна ситуація. І тоді для ліквідації її наслідків можна буде провести переговорну процедуру.

Разом з тим, постачання газу на «Укрзалізницю» не припинялось ні 1 січня, ні 29 січня, коли «Укрзалізниця» зрештою оголосила переговорну процедуру на підставі застарілого листа ДСНС. При цьому залізничники у січні припинили оплату поставленого газу діючим постачальникам «ЮГ-газ» і «Скела терціум». Однак компанії не припинили поставок, відтак підстав для переговорної процедури у «Укрзалізниці» не виникло.

У скарзі «Інвестсервісу» наведено дані про шість інших рішень тендерної колегії АМКУ за останній час, якими держуповноважені зобов’язували відмінити переговорні процедури через те, що замовники не надавали відповідних документів, які підтверджували наявність надзвичайної ситуації.

Також згідно роз’яснень Міністерства економічного розвитку і торгівлі №3304-04/54045-06, переговорна процедура застосовується виключно у разі ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, та не передбачає можливість її використання з метою попередження настання таких наслідків.

Окрім цього компанія «Екотехінвест» у скарзі в АМКУ повідомила, що залізничники неправомірно відхилили її пропозицію та вказала на невідповідність вимогам замовника документації самого переможця «Укр газ ресурс».

Дмитро Нікішин (стоїть ліворуч)

Лист від «Укрзалізниці» до АМКУ з наполяганням на пришвидшенні незаконної процедури підписав заступник голови тендерного комітету філії «Центр забезпечення виробництва» Дмитро Нікішин. Він був призначений у тендерний комітет наприкінці січня за рішенням правління «Укрзалізниці» під головуванням тоді ще не звільненого Євгена Кравцова. Саме Нікішин і провів засідання по переговорній процедурі 31 січня, коли кілька найдешевших пропозицій були відхилені без оприлюднення конкретних причин.

Нагадаємо, в результаті відхилення найдешевших пропозицій «Укрзалізниця» віддала перемоги по двум лотам на суму 105,59 млн грн ТОВ «Укр газ ресурс» зятя екс-міністра екології Миколи Злочевського Андрія Кучкова. Ця фірма не знижувала свою пропозицію на аукціоні і фактично отримала перемогу завдяки тендерному комітету, який відхилив дешевші на 15,13 млн грн. пропозиції.

Ще два лоти вартістю 95,54 млн грн віддали ТОВ «Благогаз збут», яке у своїй тендерній історії найчастіше виступала спаринг-партнером «Укр газ ресурсу». Ця фірма також не знижувала свою ціну, і заради неї залізничники відхилили дешевші на 7,73 млн грн. пропозиції.

Лише по одному найменшому лоту в результаті аукціону перемогу вартістю 34,73 млн грн отримав діючий постачальник «Укрзалізниці» ТОВ «Юг-газ». Вартість його пропозиції була значної дешевшою від ціни по іншим чотирьом лотам.

Паралельно «Укрзалізниця» проводить відкриті торги на поставку газу на 682,57 млн грн. У цих торгах тендерний комітет навпаки не пришвидшує розвиток подій, та зволікає з видаленням дискримінаційних заточок з тендерної документації, які раніше виявила тендерна Колегія АМКУ по скаргам низки учасників.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»