Після звернення депутатів розслідують привласнення на ремонті дороги Канів-Чигирин-Кременчук за 100 мільйонів
12.02.2020   //  

Поліція розслідує можливе привласнення коштів під час ремонту автомобільної дороги державного значення Р-10 Канів-Чигирин-Кременчук на ділянці км 45+800-км 52+800 у Черкаській області, який виконує ТОВ «Главшляхбуд». Про це йдеться в ухвалах Соснівського райсуду м. Черкаси від 5 лютого.

18 червня 2019 р. до Черкаської місцевої прокуратури звернулися депутати Черкаської районної ради щодо можливих протиправних дій під час виконання будівельних робіт з ремонту доріг в с. Мошни Черкаського району.

За даними слідчих, 26 червня Служба автомобільних доріг у Черкаській області замовила ТОВ «Главшляхбуд» поточний середній ремонт дороги державного значення Р-10 Канів-Чигирин-Кременчук на ділянці км 45+800-км 52+800 за 104,00 млн грн. Строк виконання робіт – до 31.12.2019.

Сторони склали та підписали акти виконаних робіт на загальну суму 58,67 млн грн. Разом з цим, згідно з інформацією депутатів Черкаської райради, якість та об`єм виконаних робіт щодо поточного ремонту цієї дороги не відповідають умовам договору.

Соснівський райсуд вже надавав доступ до технічної документацію по договору. Також було призначено будівельно-технічну експертизу. 5 лютого суд задовольнив клопотання слідчих про надання висновку «Укрдержбудекспертиза» щодо розгляду проектно-кошторисної документації та інших документів по ремонту дороги Р-10 Канів-Чигирин-Кременчук на ділянці км 45+800-км 52+800.

ТОВ «Главшляхбуд» зі статутним капіталом в тисячу гривень було засноване в Черкасах в 2015 р. Олегом Шпунтенком. Спочатку фірмою керував Олександр Ретушняк, а  на початку травня 2016 р. його змінив Денис Орлінський. Загалом фірма за останні чотири роки вже виграла дорожніх тендерів на 651,71 млн грн.

Як повідомлялося, «Главшляхбуд» фігурує в низці інших кримінальних проваджень, пов’язаних з ухиленням від сплати податків та присвоєнням бюджетних коштів.

Зокрема, слідчі встановили, що службовці фірми активно користувались послугами конвертаційних центрів Києва та Харкова, щоб привласнити бюджетні кошти. «Главшляхбуд» співпрацював з фіктивними фірмами, які зареєстровані на підставних осіб з непідконтрольних Україні територіях.

Фіктивні партнери «Главшляхбуду», що нібито постачали асфальтобетонну суміш, згідно з даними Державної фіскальної служби, нічого окрім м’яса, риби, кави та чаю не купували.