Свідок розповіла, як Вавриш «помилився» з парковкою замість шкільного басейну на користь Микитася
07.02.2020   //  

Колишній головний архітектор Києва – очільник Департаменту містобудування та архітектури КМДА Сергій Целовальник підписав містобудівні умови та обмеження, у яких неправомірно не було передбачено басейну для спеціалізованої коли № 130, під впливом свого тодішнього заступника Андрія Вавриша, який наразі є девелопером. Про це стало відомо під час засідання у Вищому антикорупційному суді з обрання запобіжного заходу Целовальнику 6 лютого, повідомляє журналіст «Наших грошей».

Сергій Целовальник (у центрі) з адвокатами в суді 6 лютого 2020 року.

Прокурор САП Олексій Скибенко в суді озвучив витяги з протоколу допиту свідка по справі, яка вже близько 30 років працює в школі № 130.

За словами свідка, орієнтовно у вересні 2013 року вони з головою батьківського комітету та деякими батьками ходили на прийом до Целовальника. Тоді у Департаменті містобудування та архітектури КМДА їм надали копію Містобудівних умов та обмежень від 30.07.2013, відповідно до яких завершення будівництва басейну для школи № 130, прописане у відповідному інвестиційному договорі,  вже не передбачалося.

«У ході спілкування з Целовальником останній сказав, що МУО готували під керівництвом його заступника Вавриша, а Целовальник недодивився і підписав. Вавриш теж був присутній на зустрічі і визнав свою помилку», – зачитав прокурор покази свідка.

У подальшому школа направляла листи Целовальнику з проханням відкликати видані МУО з метою анулювання декларації на виконання будівельних робіт, додав прокурор.

Крім того, з цих же показів стало відомо, що Целовальник з його ж слів провів внутрішнє службове розслідування по факту відсутності у вищевказаних МУО басейну. За його результатами, він на спільній нараді в Голосіївській районній у м. Києві раді за участі її голови, архітектора району, підрозділу освіти КМДА, автора проекту, директора школи та представників батьківського комітету повідомив, що відсутність у них будівництва басейну є порушенням містобудівного законодавства, і будівництво у такому разі ведеться з порушенням чинного законодавства.

«Підпис його під такими МУО є його недоглядом і наслідком введення його в оману його заступником, який визнав свою провину в цьому. На сьогоднішній день службова халатність та протиправність поведінки працівниками Департаменту містобудування та архітектури КМДА має наслідком незаконну забудову», – зачитав прокурор покази свідка.

Крім того, за словами свідка, представник ТОВ «Укрбуд Девелопмент», що брав участь в нараді, наполягав на тому, що будувати басейн не буде.

У відповідь на це захисник Целовальника Ігор Бойко заявив, що «громадянин Вавриш давав покази неодноразово у цій справі в СБУ», але «прокурор не надав  ці покази суду». «Я вважаю, що з боку прокурора є однобічна оцінка подій», – заявив Бойко.

Нагадаємо, 30 січня детективи НАБУ за процесуального керівництва прокурорів САП повідомили про підозри колишньому головному архітектору Києва Сергію Целовальнику та гендиректору «Укрбуд Девелопмент» Олегу Майбороді у завданні понад 9,3 млн грн збитків територіальній громаді шляхом будівництва паркінгу замість басейну для школи № 130 у Голосіївському районі. Дії підозрюваних кваліфіковані за ч.2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем).

Як встановило слідство, у 2002 році Київрада передала в оренду ТОВ «Невірос» дві ділянки площею 0,54 га і 0,41 га по вул. Антоновича (колишня – Горького), 131 для будівництва житлового будинку з вбудовано-прибудованим басейном для середньої школи № 130 та об’єктами соціально-культурного призначення.

У 2005 році Голосіївська районна у м. Києві рада, школа № 130 і ТОВ «Невірос» уклали договір про співробітництво в реалізації інвестиційного проекту будівництва вбудовано-прибудованого басейну з допоміжними приміщеннями для середньої школи № 130 у житловому будинку. Фірма зобов’язалася до 2007 року збудувати басейн і передати його в комунальну власність і оперативне управління школи.

Однак, будівництво басейну затягувалося, а у березні 2013 року «Невірос» уклав інвестиційний договір з ТОВ «Укрбуд Девелопмент», яке зобов’язалося добудувати басейн.

Як встановило слідство, 30.07.2013 Департамент містобудування за підписом Целовальника видав МУО, якими було змінено об’єкт будівництва, а саме – виключено будівництво басейну.

У подальшому на основі вказаних МУО був розроблений проект забудови. І, врешті, замість басейну інвестор побудував парковку.

Бенефіціарним власником ТОВ «Укрбуд Девелопмент» був екс-нардеп Максим Микитась. У жовтні 2019 року НАБУ і САП повідомили йому про підозру у заволодінні майном Нацгвардії на суму понад 81 млн грн. За місяць до того, у вересні, Микитась заявив, що продав «Укрбуд Девелопмент». Нинішніми засновниками цієї компанії значаться Євген Дікін та Василь Польовий, а керівником залишається Олег Майборода.

Андрій Вавриш у 2010-2015 рр був заступником директора Департаменту містобудування КМДА Сергія Целовальника. Вавриш, який на сьогодні є СЕО девелоперської компанії Saga Development, відомий також як друг керівника Офісу Президента Андрія Богдана.