Кабмін хоче перерегулювати дорожні тендери напередодні розподілу 66 мільярдів у новому сезоні
06.02.2020   //  

В уряді розробляють зміни до документації, що регламентує проведення тендерів на ремонт доріг. Про це повідомила «Ліга антитрасту» з посиланням на інформацію від учасника ринку.

За даними платформи, робоча група при Мінінфраструктури «З питань змін у закупівельному процесі дорожніх робіт та запровадження середньострокового планування» розробила проект наказу Мінекономіки «Про затвердження Методичних рекомендацій зі складання тендерної документації на закупівлю робіт з проектування, будівництва (нове будівництво, реконструкція та капітальний ремонт) та послуг з поточного ремонту і експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування».

За непідтвердженою інформацією таких проектів є кілька, кожен з яких відрізняється ступенем суворості кваліфікаційних вимог до майбутнього підрядника.

Однак при цьому в «Укравтодорі» вже посилаються на рекомендації як прийнятий документ. Наприклад, Служба автодоріг в Луганській області в тендері по ремонту траси Т-13-06 Сєвєродонецьк – Новоайдар вартістю 665,55 млн грн.

«Ми вирішили розібратись більш детально з цим питанням. Та у разі якщо підтвердиться інформація про дискримінаційні положення зазначеного проекту, а також вимоги, що своєю неточністю і незрозумілістю створюють умови для проявів корупції та неефективного витрачання бюджетних коштів, – будемо вживати заходи задля виключення таких положень та вимог», – повідомила «Ліга антитрасту».

Для отримання офіційного тексту проекту наказу надіслано запит до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

«При цьому, ми припускаємо, що учасники ринку мають дані про проект Методичних рекомендацій. Тому пропонуємо всім, хто тим чи іншим чином дотичний до цього питання та має свою думку (особливо учасникам ринків закупівель), направити нам на електронну адресу league.antitrust@competition-council.org свою позицію щодо проекту. Ми обов’язково проаналізуємо всю надану вами інформацію. Якщо ви не хотіли б, щоб ми розголошували джерело отримання інформації, позначте лист як конфіденційний», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у 2020 році у Дорожній фонд закладено 66 млрд грн на ремонтні роботи.