Розповідаючи про тиск, екс-міністерка Бабак згадувала забудови Ісаєнка, Вавриша, Столара, Насіковського
05.02.2020   //  

Колишня міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак заявила, що з нею почали боротьбу у пресі через анулювання дозволів на будівельні роботи на деяких об’єктах у Києві. Про це вона заявила під час виступу у Верховній Раді 4 грудня перед голосуванням за її відставку.

Бабак заявила, що тиск на неї розпочався після скасування дозволів про будівництво на об’єктах на вулицях Вільшанській та Гоголівській у Києві. І пояснила, що ці люди планують забудову біля Палацу «Україна», на вулиці Івана Франка.

«Я хочу також сказати тим, хто розпочав боротьбу зі мною особисто в пресі через анулювання дозволів на Вільшанській, на Гоголівській, і ці люди скоро почнуть будівництво біля Палацу «Україна», на Івана Франка, – друзі-кияни не будуть стояти осторонь, вони вийдуть проти вас», – заявила вона.

Як повідомлялося, впритул до «Палацу Україна» будівництво житлових комплексів запланували компанії, пов’язані з нардепами від ОПЗЖ Вадимом Столаром і Дмитром Ісаєнком, а також бізнес-партнером Ісаєнка – Андрієм Вавришем, який нині є девелопером, а у 2010-2015 рр був заступником директора Департаменту містобудування КМДА. Вавриш відомий також як друг керівника Офісу Президента Андрія Богдана.

Зокрема, у вересні дозвіл на будівництво над входом до ст. м. «Палац Україна» отримала компанія «Укржитлобуд», пов’язана зі Столаром. Підрядником забудови є компанія Ісаєнка.

Крім того, компанія з орбіти Ісаєнка через суд зобов’язує ДАБІ видати дозвіл на будівництво за «Палацом «Україна» ЖК Stanford, до якого багато питань як у ДАБІ, так і у правоохоронних органів. Це землі оборонного заводу «Радар», і в січні «Укроборонпром» закликав Кабмін завадити відчуженню ділянки під забудову.

Нагадаємо, у листопаді та грудні 2019 року, коли в.о. голови ДАБІ України був Олександр Строкач, після перевірок були анульовані дозволи: на будівництво житлового будинку на вул. Гоголівська, 32-В, виданого ПАТ «Авіакомпанія «Віта», а також на будівництво житлового комплексу по вул. Вільшанська, 2-Б, виданого ТОВ «МК 8».

В обох випадках ДАБІ встановила невідповідність намірів забудови Генплану Києва. Ці дозволи були видані у серпні-вересні 2019 року, коли Держархбудінспекцію очолював Сергій Кузьмін, пов’язаний із тіньовим «смотрящим» за ДАБІ Юрієм Горовим.

Станом на третій квартал 2019 року, власниками ПАТ «Авіакомпанія «Віта» порівну є ТОВ «Мангус» і Олександр Байдацький з Вінницької області. Власником ТОВ «Мангус» є Олександр Карп’як з Макіївки, який також є керівником ТОВ «Дісбуд», кінцевим співвласником якого є засновник і керуючий партнер девелоперської компанії DIM Group Олександр Насіковський. Його брат Андрій Насіковський був одним із підозрюваних у справі про побиття Тетяни Чорновол.

Засновниками ТОВ «МК 8» є АТ «ЗНВКІФ «Атлон», а керівником з липня цього року є Сергій Софієв – це менеджер Андрія Вавриша. Із 2017 по 2019 рр керівником «МК 8» був Вадим Струневич, народний депутат від «Слуги народу», якого теж пов’язують із Вавришем. Керівником фонду «Атлон» є  юрист Вавриша – Андрій Овсій.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»