Яку маржу зять Злочевського має на газових тендерах
04.02.2020   //  

Андрій Кучков, чоловік Каріни Злочевської

ТОВ «Укр газ ресурс», що належить зятю відомого втікача Миколи Злочевського Андрію Кучкову, ввірвалось у державні закупівлі взимку 2017-2018 років, у розпал опалювального сезону. Однак компанії у січні 2018 р. вдалось отримати великий підряд Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міськради на поставку газу для опалення навчальних закладів Дніпра на суму 38,76 млн грн.

Потужний старт міг би трапитись і на кілька місяців раніше на торгах того самого Департменту, який обирав постачальника газу на грудень 2017 року. Тоді «Укр газ ресурс» прийшов на торги вартістю 4 млн грн, виграв їх по ціні, але був відхилений замовником, бо юна та недосвідчена фірма не надала забезпечення тендерної пропозиції. І в результаті Департамент був змушений прийняти більш дорогу пропозицію ТОВ «Енерго-сервісна компанія «ЕСКО-північ» з газом по 9900 гривень.

Перед тим як перейти до грубого розпилу зробимо невеличке пояснення щодо ціни газу.

Найбільшими імпортерами та видобувачами газу в Україні є державна група «Нафтогаз». І весь ринок орієнтується на його щомісячні прайси, які фактично є найвищою ціновою стелею в країні, оскільки газ внутрішньоукраїнського видобутку має меншу собівартість від імпорту. І всі постачальники торгуються фактично тим, яку знижку до прайсу «Нафтогазу» вони дадуть своїм замовникам. Так ось. У грудні 2017 року «Нафтогаз» пропонував газ по 9918 грн за тисячу кубометрів. А школам Дніпра замовили газ у «ЕСКО-півночі» по 9900 грн. тобто майже впритул до найвищої стелі. І все через те, що «Укр газ ресурс» примудрився не подати обов’язкову банківську гарантію.

А тепер повернімось до розпилу. Він лежить на поверхні.

Засновником «Укр газ ресурсу» є зять Злочевського. А власником «ЕСКО-півночі» – безпосередньо Микола Злочевський. Бінго!

 

А тепер ще погіршимо ситуацію для змовників. На наступному тендері Департаменті гуманітарної політики на поставку газу у 2018 році вартістю 38,76 млн грн «Укр газ ресурс» зятя Злочевського  переміг єдиного допущеного конкурента, яким знову ж таки була «ЕСКО-північ» Злочевського.

Такий сімейний підряд чітко підпадає під порушення законодавстава. Закон «Про публічні закупівлі» пов’язаними особами визначає фізичних осіб і членів сім’ї, які здійснюють контроль над учасником процедури закупівлі. А у статті 17 Закону вказано, що замовник мав би відхилити тендерні пропозиції пов’язаних учасників. І якщо замовник з якихось причин цього не зробив, то цим мав би зайнятись Антимонопольний комітет, для якого є догмою стаття 6 закону «Про економічну конкуренцію», у якій розібрано антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання.

Санкція за тендерний розпил – відома. Штраф і трирічне відлучення від торгів. Здається, це буде одне з найпростіших розслідувань АМКУ, оскільки все лежить на поверхні.

Також цей розпил має і іншу перспективу. Давайте розглянемо, як вела себе фірма зятя Злочевського з Департаментом гумполітики Дніпра після розіграшу тендеру з фірмою Злочевського.

«Укр газ ресурс» отримав підряд вартістю 38,76 млн грн з газом по 9745 грн за тисячу кубометрів, що було на майже на 10% дешевше від прайсу «Нафтогазу». Але це було б перемогою якби фірма і постачала суттєві обсяги газу з таким дисконтом.

Але ні. «Укр газ ресурс» поставив дешевого газу на жалюгідну суму 400 тис грн, а потім почав наживатись на школярах. Вже у лютому фірма продала Департаменту газу на 3,6 млн грн, піднявши ціну газу до 9 814 грн. При цьому «Нафтогаз» у лютому якраз опустив свій прайс до 10 141 грн, тобто дисконт зятя Злочевського зменшився до копійчаних 3%. І взагалі – на якій підставі «Укр газ ресурс» укладав угоду з Департаментом про підвищення ціни, якщо закон дозволяє її піднімати у разі ринкових коливань? А «Нафтогаз» же якраз тоді відповідно до зниження світових цін у другій половині опалювального сезону почав знижувати(!) свій прайс.

Ну і вишенькою на торті став березень 2018 року. «Нафтогаз» ще більше опустив свій прайс до 8 890 грн. Якби «Укр газ ресурс» не знизив свою ціну і зараз – це було б взагалі дуже хамськи. І фірма знизила до…9 348 грн, тобто залишив дорожчою від «Нафтогазу»!

Ще раз. Зять Злочевського знизив свою ціну так, що вона стала на 5% більшою від найдорожчого газу у «Нафтогазу»! І вже по цій ціні у березні качнули палива на 3,8 мільйона. А щоб мало не здавалось цей фінт повторили ще й у грудні 2018 року. Весною-літом поставки були мінімальні, бо котельні фактично не працювали. А вже восени ціни почали розганятись і досягли свого піку в листопаді. А у грудні, коли світові трейдери вже почали розпродаж з накачаних сховищ, ціни почали падати, потягнувши долу прайс «Нафтогазу». У тому місяці держкомпанія встановила свій прайс на рівні 12 180 грн, а «Укр газ ресурс» залишив свою ціну Департаменту на рівні 13 210 грн, тобто з 9-відсотковою націнкою до прайсу «Нафтогазу»! І по цій ціні мали поставити 880 тисяч кубів на 11,6 мільйонів гривень. Тобто саме перевищення «нафтогазового» прайсу викачало з кишень Департаменту зайвий мільйон гривень, що перевищує встановлену Кримінальним кодексом межу збитків у особливо великих розмірах.

І саме цього постачальника з хижацькими замашками «Укрзалізниця» вирішила втягнути у свої багатомільйонні контракти.

Довідково. З моменту «виграшу» тендеру у Дніпрі «Укр газ ресурс» отримав підряди на загальну суму 997 млн грн.

 

Блог від: Юрій Ніколов