Помічник нардепа розділив дорожні 22 мільйона між своїми фірмами, які потім переписав
04.02.2020   //  

У 2018 році в Черкасах міська влада замовила поточний ремонт доріг ПП «Черкаси-Доргстрой» на загальну суму 22 млн грн., більшу частину з яких отримали інші пов’язані між собою фірми. Про це написав Сергій Макаренко у «18000».

 

Департамент житлового-комунального комплексу Черкаської міськради замовив «Черкаси-Доргстрой» поточний ремонт вулично-дорожньої мережі міста за 18,3 млн грн. КП «ЧЕЛУАШ» дозамовив «Черкаси-Доргстрой» поточний ремонт ще на 3,7 млн грн.

 

Згідно з даними аналітичної системи 007, у травні-грудні 2018 р. департамент ЖКК оплатив всю суму на рахунки 5 підприємств. При цьому «Черкаси-Доргстрой» отримав лише 3,37 млн грн. Решта були спрямовані за цим же договором на рахунки інших фірм: ПП «Промелектробуд-2000» отримало 4,2 млн грн., ТОВ «Дорожньо-будiвельне управлiння» – 3,58 млн, ПП «Динамiчне підприємство «Електромонтаж-424» – 3,88 млн грн., ПП «Черкаси-тепло-iнвест» – 3,26 млн грн. При цьому у тендерній документації будь-які відомості про залучення перелічених фірм як субпідрядників – відсутні.

 

3,7 млн грн., передбачені «ЧЕЛУАШ»  на ремонт, були перераховані 4 підрядним організаціям до кінця 2018 р. При цьому сам «Черкаси-Доргстрой», з яким укладався договір, не отримав жодної гривні. За договором гроші відправили таким фірмам: ТОВ «Дорожньо-Будiвельне Управлiння-70» отримало 1,6 млн грн., «Черкаси-Тепло-Iнвест» – 770 тис, «ДП «Електромонтаж-424» – 760 тис, «Дорожньо-будiвельне управлiння» – 560 тис.

 

Усі підприємства, які отримували кошти, на момент проплати були пов’язані із відомим черкаським бізнесменом та колишнім депутатом міськради Володимиром Халаєм. Нині він є помічником нардепа від партія «Слуга народу» Олега Арсенюка.

 

Сам Халай значився засновником та директором «ДП «Електромонтаж-424», засновником «Промелектробуд-2000» та «Черкаси-тепло-iнвест». Власником і директором «Дорожньо-будiвельне управлiння», «Дорожньо-Будiвельне Управлiння-70» та того самого «Черкаси-Доргстрой», з яким укладалися договори, була Олена Бабенко, яку давно пов’язують з Халаєм. Наразі вони мають одне спільне підприємство – ТОВ «Авто-Стар Черкаси».

 

На сьогодні із 6 фірм, яким перераховували кошти, 5 змінили власника та реєстрацію.

 

«Дорожньо-Будiвельне Управлiння-70» – єдине товариство із переліку, яке лишилося у власності Бабенко та досі зареєстроване у Черкасах.

 

Інші 5 товариств на початку минулого року змінили назву, місце реєстрації та були передані у власність громадянам Узбекистану та Азербайджану:

 

  • «Черкаси-Доргстрой» – «Будпроект Компані»: 2019 р. змінилася назва, власником став Донійорбек Салімов (Узбекистан), фірма зареєстрована у Миколаєві;
  • «ДП«Електромонтаж-424» – «Консалтстар»: 2019 змінили назву, власник – Донійорбек Салімов, Миколаїв;
  • «Черкаси-тепло-iнвест» – «Сілверкомпані»:  2019 р. власником став Донійорбек Салімов, місце реєстрації – Миколаїв;
  • «Промелектробуд-2000» – «Поло Буд Строй»: 2019 р. змінено назву, власником став Елвін Маммадов (Азербайджан), Миколаїв;
  • «Дорожньо-будiвельне управлiння» – «Лук Трейд»: 2019 р. змінено назву, власник – Елвін Маммадов, місце реєстрації – Івано-Франківськ.

 

Видання зазначило, що прокуратура, СБУ та поліція розслідують тендер, який був проведений в 2017 р. Угоду на виконання поточного ремонту вуличної мережі уклали із ТОВ «Лимож». на 18,8 млн грн. Кримінальне провадження поліція відкрила у березні 2018 року.

 

Суть оборудки полягала в тому, що фірма, з якою уклали договір, у якості субпідрядників залучила ТОВ «Черкасишляхбуд-Плюс» та ТОВ «Лиможінвест». За версією слідства, департамент ЖКК перерахував кошти за роботи напряму цим двом фірмам, які не були сторонами в укладеному договорі. Це дозволило уникнути сплати податків. За оцінкою прокуратури, держбюджету було завдано збитки на 1,5 млн грн. Усі три фірми належать Сергію та Василю Колесниченкам.

 

Фірми, пов’язані з Халаєм, використали аналогічну схему.