«Укрзалізниця» на газових торгах зливає 200 мільйонів зятю Злочевського і його спаринг-партнеру, викинувши дешевших конкурентів
03.02.2020   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» на переговорній процедурі закупівлі газу 31 січня по чотирьом з п’яти лотів відхилила декілька дешевших пропозицій і оголосила про намір укласти угоди на суму 201,13 млн грн з ТОВ «Укр газ ресурс» та ТОВ «Благогаз збут». У цих фірм хочуть замовити по 20 мільйонів кубометрів газу кожній. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

По двом лотам, у яких перемогу на суму 105,59 млн грн віддали «Укр газ ресурсу», три фірми пропонували газ до 14% дешевше. Якби тендерний комітет обрав переможцями дешевші пропозиції, то економія могла б скласти 15,13 млн грн.

Ще по двом лотам, де перемогу на 95,54 млн грн віддали «Благогаз збуту», економія від укладання угод з ініціаторами дешевших пропозицій могла б скласти 7,73 млн грн. ТОВ «Благогаз збут» (Львів) зареєстровано на Миколу Маланія. За даними бази «Clarity», в історії цієї фірми найчастішим її конкурентом на тендерах виступав саме «Укр газ ресурс» – 334 рази.

У цих випадках обрані компанії взагалі не робили кроків по зниженню, отримавши перемогу тільки в результаті відхилення дешевших пропозицій тендерним комітетом. У всіх випадках тендерний комітет не повідомив причини відхилення жодної фірми.

П’ятий лот на поставку 8,1 млн кубометрів газу був єдиним, де переможцем наразі обрано фірму «Юг-газ», яка є давнім постачальником «Укрзалізниці» і в результаті активних торгів зробила найдешевшу пропозицію 34,73 млн грн.

На укладення остаточних угод тендерний комітет має ще два дні. У цей період можливе оскарження процедури в АМКУ з боку учасників торгів. У листі-запрошенні на участь у переговорній процедурі був відсутній проект договору. Це абсолютно необхідний для проведення будь-якої закупівлі документ. Замовник перед тендером вносить в нього основні параметри майбутньої угоди (сроки, обсяги, умови поставок), а потім за результатом цінового аукціону туди просто додають кінцеву вартість угоди. На відео засідання тендерного комітету, що є у розпорядженні «Наших грошей», записано, що учасники скаржились на відсутність у тендерній документації повного проекту договору.

Засновником ТОВ «Укр газ ресурс» (Київ) є Андрій Кучков. Джерело «Наших грошей» повідомило, що це чоловік Карини Злочевської, доньки колишнього міністра екології та власника відомої газовидобувної групи «Burisma» Миколи Злочевського. З 2017 року серед засновників компанії значився віргінський офшор «Roldana Traiding Ltd». Він фігурував у рішенні АМКУ 2017 року № 225-р, яким комітет дозволив кіпрській фірмі «Brociti Investments Limited» з групи «Burisma» придбати акції іншого офшору «Diloretio Holdings Ltd».

Андрій Кучков був присутній безпосередньо на засіданні тендерного комітету «Укрзалізниці», де його зняли на відео:

Кучков не є публічною особою. Раніше він потрапляв у кадр журналістів програми «Народний контроль». На відео 2016 року він йде поруч з Кариною:

Видання «Реаліст» називало зятя Злочевського ідейним натхненником плану по відбілюванню репутації біглого міністра, одним з пунктів якого була організація фірмою «Бурізма» форуму у Монте-Карло в 2017 році:

Тоді Злочевський сфотографувався з гостями форуму віце-прем’єром Володимиром Кістіоном, головою податкового комітету Верховної Ради Ніною Южаніною (БПП) та заступницею міністра енергетики Наталією Бойко. Після тієї зустрічі Злочевського з представниками влади правоохоронні органи України закрили низку кримінальних проваджень, пов’язаних з біглим міністром уряду Януковича-Азарова.

«Укр газ ресурс» вперше з’явився в поставках газу «Укрзалізниці» наприкінці 2019 року. Тоді з державної бази «Spending» стало відомо, що залізничники заплатили фірмі 17,82 млн грн за поставку газу взагалі без тендеру. Публікація «Наших грошей» ««А шо так можна было?» Укрзалізниця купує газ без тендерів і навіть не криється» викликала скандал, за результатом якого «Укрзалізниця» 9 січня пообіцяла з’ясувати яким чином стала можлива закупівля палива взагалі без тендерних процедур. Перевірку було доручено Департаменту економічної та інформаційної безпеки, який має контролювати всю договірну роботу «УЗ», а відтак мав знати про те, хто і на яких підставах дозволив перераховувати гроші «Укр газ ресурсу».

Після оголошення про перевірку жодних даних про її результат «Укрзалізниця» не оприлюднювала. Натомість майже повністю змінився склад тендерного комітету «ЦЗВ». На переговорній процедурі засідання вів Дмитро Нікішин, в.о. голови тендерного комітету – заступник начальника департаменту з реформування Департаменту матеріально-технічного забезпечення «Укрзалізниці».

Дмитро Нікішин (стоїть ліворуч)

Рішення про зміну складу тендерного комітету 20 січня прийняло правління «Укрзалізниці» за участі голови Євгена Кравцова, звільненого 29 січня разом з майже всім складом правління.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»