Лінію швидкісного трамваю відремонтували кріпленнями по вдвічі завищеним цінам
30.01.2020   //  

ТОВ «КП «Спецавтоматика» відремонтувало трамвайні колії в Києві з порушенням державно-будівельних норм для економії матеріалів. При цьому, ціни на шпали з комплектом кріплень за рік зросли майже вдвічі.

Про це йдеться в матеріалі Марини Ансіфорової для телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

В січні 2019 року КП «Київпастранс» провів тендер на реконструкція та будівництво трамвайної лінії від вул. Гната Юри до ЗАТ «Кисневий завод». Його переможцем стало ТОВ «КП Спецавтоматика» з пропозицією 17,37 млн грн.

До 2019 року «КП Спецавтоматика» спеціалізувалася на електромонтажних роботах, але згодом різко змінила профіль і 9 січня отримала ліцензію на будівництво залізничних та трамвайних колій. Це сталося за п’ять днів до оголошення тендеру.

На підприємстві до 2017 року працював дядько Віктор Рафальський – дядько керівника Дирекції з будівництва «Київпастрансу» Юрія Курбаля.

Ремонт самих колій відбувся з порушення державних будівельних норм. В них прописано, що для уникнення шуму від руху трамваю на рейкових скріпленнях мають бути гумові прокладки. Але «КП Спецавтоматика» закуповує рейкові скріплення без гумової прокладки – фактично одну пластикову дошку.

Підкладка під шпалу з гумовою прокладкою і без гуми (на передньому плані)

 

Апм цьому ціни на матеріали зросли. Якщо в січні 2019 року «Ктївпастранс» купував шпали з комплектом скріплень за 2760 грн/шт., а в жовтні «КП Спецавтоматика» купували їх по 4762 грн./шт..

Для ремонту трамвайних колій «КП Спецавтомматика» купувала матеріали не напряму у виробника, а через фірму-посередника «Авіра Маркетс». Цей процес суттєво вплинув на вартість. Наприклад, шпали із комплектом скріплень до рейок Р-65 посередник купував у виробника за 1587 грн./шт., а продавав “Спецавтоматиці” за 4500 грн./шт.

Раніше у інтерв’ю начальник Дирекції з будівництва «Київпастрансу»Юрій Курбаль заявляв, що не спілкується з Віктором Рафальським. При цьому матір начальника Дирекції Олена Курбаль та дружина Віктора Рафальського Тетяна у 2019-му купили по квартирі в одному житловому комплексі – «На Прорізній», що під Києвом. Окрім цього, Олена Курбаль видавала Віктору Рафальському довіреність на представництво її інтересів під час будівництва на її земельній ділянці у місті Буча.

Нагадаємо, у 2017-2018 тендери на проектування «Київпастрансу» регулярно вигравало «Архітектурно-реставраційне підприємство «Софія», власником якого був Рафальський. Головне управління Нацполіції у Києві відкрило кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем, але розслідування не завершено.

З грудня 2018 року «КП Спецавтоматика» отримало підрядів на 326, 83 млн грн.. Всі від комунального «Київпастранс». Власником фірми вказана киянка Ольга Роговець, а директором з середини минулого року є Олександр Матюшин. Раніше власниками фірми були Віталій Лошкарьов та Володимир Галаган.