Тюремники у тендері на 122 мільйонів змішали дорогу й дешеву рибу, сховавши двократну переплату за сардинелу
29.01.2020   //  

ДУ «Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України» 23 січня провела відбір для закупівлі за рамковою угодою на постачання риби. Переможцем стало ТОВ «Емі Он» із ціною 112,73 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2020 року «Емі Он» поставить 1 302 т замороженої обезголовленої риби по 87 грн./кг. Це має бути хек, сайда, минтай, сардинела, аргентина або морський окунь.

За даними асоціації «Українських імпортерів риби та морепродуктів», на українському гуртовому ринку сардинела зараз коштує майже вдвічі дешевше – 45-50 грн./кг, а хек, сайда, минтай та аргентина в півтора раза дешевше – 55-60 грн./кг. Натомість морський окунь коштує 120 грн./кг, що на третину дорожче за договірну ціну від «Емі Он».

В угоді та документації тендеру не сказано, скільки якого виду риби поставлятимуть по факту. Якщо лише найдешевшу сардинелу, переплата може сягнути майже двох разів.

Так само нічого невідомо про походження риби. Як повідомляють представники ринку, компанія «Емі Он» не є імпортером риби в Україну або принаймні не була донедавна.

Нагадаємо, торік тюремники уклали трирічну мільярдну рамкову угоду на постачання риби із п’ятьма фірмами: «Емі Он», ТОВ «Фінінтертехнологія», ТОВ «БМ-Консалтинг», ТОВ «Дніпро Рівер Груп» і ТОВ «Укральянспродукт». Перший відбір для закупівлі за нею виграла «Емі Он» із ціною, на 13% нижчою від очікуваної вартості у 130,09 млн грн.

Столичну «Емі Он» заснували у 2015 р. Олексій Сонько і Максим Степаненко із юрфірми «Легал Солюшнз», а директором був Валерій Мороз. Потім «Емі Он» переписали на Анну Литвинову із с. Писарівка на Хмельниччині, а керівником став киянин Юрій Мазніченко.

У 2018 р. тюремники замовили «Емі Он» риби на 132,24 млн грн. і каші на 80,46 млн грн.

Поліція Запорізької області із 2018 р. веде кримінальне провадження проти фірм «Емі Он», «Фінінтертехнології», «Дніпро Рівер Груп» і ТОВ «Кариота». На думку слідства, вони закуповують курятину значно нижчої якості, яка не відповідає чинним санітарно-епідеміологічним нормам і встановленим договором умовам, та поставляють у державні організації та установи. Після перемоги на тендерах і укладення договорів вони подають замовникам довідки із завищеними цінами харчів, тоді як ринкові ціни не змінюються.

Нагадаємо, міністр юстиції Денис Малюська у жовтні 2019 року призначив начальником Адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби України Василя Коробка.

Раніше Коробко працював у бізнесі, з 2015 був керівником будівничого проекту та консультантом з правових відносин «Dreschler palota». У період з 2012 по 2019 рр. — консультант з публічного і міжнародного права компаній «Wolf Engineering» та «Шлегель ГШ ГМБХ». Також до призначення він був засновником низки українських ТОВ – «БК Київбудсервіс», «Вірт Айс», «Сопрано-Дабл-Бейс», «Майвон Компані», «Олдін Брін».

Партнером Коробка у ТОВ «Вірт айс» був Сергій Рувін – син директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександра Рувіна, якого журналісти програми «Схеми» фіксували у столичному ресторані із головою Окружного адмінсуду Павлом Вовком та нардепом Олександром Грановським.