Прокуратура витребовує 30 гектарів на березі Дніпра у менеджерки ізраїльського бізнесмена
29.01.2020   //  

Прокурор Київської області просить витребувати на користь держави в особі Київської облдержадміністрації з незаконного володіння ТОВ «Гарден бей резорт» ділянки загальною площею 30 га, які розташовані в межах с. Українка Обухівського району. Про це свідчить ухвала Господарського суду м. Києва від 10 січня.

У 2008 році вказані ділянки були відведені спочатку 15 громадянам, які у подальшому передали їх у власність ТОВ «Гарден бей резорт». Прокурор наголосив, що ці землі належать до земель водного фонду. А з держвласності вони вибули незаконно на підставі розпоряджень Обухівської райдержадміністрації від 2008 року, які, як вказав прокурор, прийняті з перевищенням наданих законом повноважень та у спосіб прямо заборонений законом, з грубим порушенням вимог Земельного і Водного кодексів, закону «Про державну експертизу землевпорядної документації», а також постанови Кабміну від 11.04.2002 № 502.

У грудні 2019 року суд прийняв позовну заяву прокурора до розгляду і відкрив провадження. Розгляд справи призначено на 10 лютого.

Зауважимо, що прокурор звертався до суду із заявою про забезпечення позову шляхом накладення арешту на вказані ділянки. Однак, суд відмовив.

Прокурор вказував, що на даний час ділянки використовуються іншою юридичною особою без державної реєстрації такого права з метою їх забудови. А саме: TOB «ТІЗ Озерне» 9 грудня зверталося до ДП «Науково-дослідний і проектний інститут містобудування» (це розробник генплану м. Українка) щодо надання копій містобудівної документації у межах розташування спірних ділянок. У листі фірма вказала, що є землекористувачем та замовником будівництва «Водно-спортивного комплексу з будинками котеджного типу».

Суд у забезпеченні позову прокурору відмовив, посилаючись на те, що надані прокурором документи, зокрема лист ДП «Науково-дослідний і проектний інститут містобудування» та лист ТОВ «ТІЗ Озерне», надані у копіях, які не засвідчені належним чином відповідно до вимог законодавства.

Засновниками ТОВ «Гарден бей резорт» є Марія Казанцева і ТОВ «Комісет». Засновником останнього є кіпрська компанія «Комісет Менеджмент Лімітед», керівником – Катерина Бережнюк.

У 2018 році Марія Казанцева стала співзасновником київського ГО «Арт-Завод Платформа» разом з Офером Керзнером, почесним консулом України в Ізраїлі, власником девелоперської компанії City Capital Group. Марія казанцеві є членом ради директорів City Capital Group. В число проектів компанії входять ТЦ «Даринок», Арт-завод Платформа, Business Park на Лівому березі столиці, офісний центр на Подолі, вілли та житлові комплекси. Також на сайті є короткі відомості про заплановане будівництво котеджного містечка на вказаних ділянках площею 30 га, які прокуратура намагається повернути державі.

Проект котеджного містечка на 30 га сайт девелоперської компанії Керцнера

З 2009 року Казанцева також є співзасновником ТОВ «Союзконтракт-Україна», яке у 2001 році створили Михайло Темніков з Києва і Вадим Авербух з Ізраїлю. Керівником «Союзконтракт-Україна» з 2017 року є вже згадана Катерина Бережнюк.

Темніков і Авербух у 2001-му також заснували ТОВ «Союзконтракт-Енергія», власником якого з 2016 року є Дмітрій Буряк, відомий на ринку як девелопер будівельних проектів «DeVision» у Литві та Україні, а також виробник біологічно активних добавок.

Одним із засновників компанії «DeVision» у 2001 році був Керцнер.

Офер Керзнер, Вадим Авербух і Андрій Віщунов є засновниками ГО «Об’єднання громадян «Лісове» (смт. Козин).

Засновником ТОВ «ТІЗ Озерне» (Обухів) є Світлана Сидоренко з Києва, а керівником – Артем Антонов.