Митників підозрюють у заволодінні коштів на реконструкції двох пунктів пропуску за 100 мільйонів
29.01.2020   //  

Поліція та прокуратура розслідує заволодіння бюджетними коштами посадовцями Закарпатської митниці ДФС, ТОВ «Черкасиміськбуд» та ТОВ «Візин Річ» під час реконструкції та розбудови міжнародних автомобільних пунктів пропуску «Чоп» («Тиса») та «Лужанка» Закарпатської митниці. Про це свідчать ухвали Ужгородського міськрайонного суду від 10 січня.

У жовтні 2018 р. Закарпатська митниця в особі начальника митниці Станіслава Балуєва за результатами тендеру уклала з «Черкасиміськбуд» в особі гендиректора Анатолія Бурського угоду на проведення «Реконструкції міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Лужанка». Коригування» за 94,70 млн грн. Ціна цього договору та зобов`язання на 2018 рік – 58,98 млн грн. «Черкасиміськбуд» взяло на себе зобов`язання завершити роботи до 10 грудня 2018 року.

У жовтні замовник перерахував підряднику аванс в розмірі 2,43 млн грн. Разом з цим, у січні минулого року Закарпатська митниця повідомила, що станом на 01.01.2019 «Черкасиміськбуд» за виконані роботи перераховано 21,29 млн грн. (95 % вартості виконаних робіт).

Правоохоронці вважають, що службовці Закарпатської митниці у змові із директором «Черкасиміськбуд» завищили кошторисну вартість матеріалів, перелік частин робіт, які не будуть виконуватись та включили в тендерну документацію транспортні засоби і механізми, які не будуть використовуватись у реконструкції міжнародного пункту пропуску для автосполучення «Лужанка».

Слідчі також встановили, що у жовтні 2018 р. Закарпатська митниця замовила «Візин Річ» «Реконструкцію частини території пункту пропуску «Чоп» (Тиса) під майданчики для вагових систем» за 3,00 млн грн., та «Реконструкцію автодорожньої естакади МПП «Чоп» (Тиса)» за 7,93 млн грн. У 2018 р. Закарпатська митниця перерахувала ТОВ «Візин Річ» 10,65 млн грн.

Суд надав правоохоронцям доступ до документації щодо реконструкції та розбудови міжнародних автомобільних пунктів пропуску «Чоп» («Тиса») та «Лужанка».

Фірма «Черкасиміськбуд» належить Надії Шаповал, Євгенії Андріяшиної, а також Анатолію, Максиму та Денису Бурським. Анатолій Бурський очолював департамент капітального будівництва Черкаської ОДА в роки губернаторства Сергія Тулуба.

Житомирське ТОВ «Візин Річ» належить відомому у Львові Ігорю Гринкевичу. Він був співвласником вже ліквідованої компанії «Б.К. Верховина». У 2008 році вона виграла тендер на реставрацію Вірменської церкви, не маючи фахівців і не володіючи технологіями. Пізніше правоохоронці заявили, що фірма підробила документи. Проти Ігоря Гринкевича як директора та засновника «Верховини» прокуратура Галицького району порушила кримінальну справу. Окрім того група фірм, пов’язаних з Гринкевичем, відома через розіграші будівельних тендерів на Львівщині (акушерський корпус за 18 млн грн.) та Закарпатті (психоневрологічний інтернат за 6 млн грн.).