Фігурант справ чотири роки доглядатиме дороги Тернопільщини за третину мільярда
27.01.2020   //  

Служба автомобільних доріг у Тернопільській області 23 січня за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Авакс Проф» про експлуатаційне утримання автодоріг державного значення на 379,99 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2024 року, тобто протягом чотирьох років фірма доглядатиме державні дороги загальною протяжністю 463 км. Зокрема національну трасу Н-02 /М-06/ – Кременець – Біла Церква – Ржищів – Канів – Софіївка на ділянці км 20+778 – км 90+758 довжиною 58 км та низку регіональних і територіальних доріг. Йдеться про ліквідацію вибоїн, холодне фрезерування, влаштування асфальтобетонного покриття і розмітки, заміну бортових каменів, знаків та огородження, зимове утримання, прибирання, косіння трави тощо.

Підсумкова відомість ресурсів і кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів та устаткування з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Допущеними конкурентами були ТОВ «Техно-Буд-Центр», ДочП «Тернопільський облавтодор», ТОВ «Глобал Білд Інжиніринг» і ТОВ «БМБуд». Усі учасники, крім фірми «БМБуд», дуже активно торгувалися, внаслідок чого ціна угоди з переможцем «Авакс Проф» виявилась на 41% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 647,60 млн грн.

При цьому «Тернопільський облавтодор» безуспішно скаржився в АМКУ, що остаточна ціна «Авакс Проф» є заниженою і нереальною для виконання повного комплексу послуг.

ТОВ «Автомагістраль-Південь» Валерія Короткова та Олега Наливанного не допустили до аукціону, бо воно не надало копію вказаного в довідці аналогічного договору та лист від надавача послуг техніки про незаперечення використання його машин і механізмів.

Спершу «Авакс Проф» теж не допустили до торгів через відсутність свідоцтв на кілька екскаваторів. Але фірма поновилась через АМКУ, бо тендерна документація не вимагала мати мінімально-необхідну кількість техніки та надавати свідоцтва саме на всю техніку.

ТОВ «Авакс Проф» (Тернопіль): нині засновником є Олександр Григорович Ярмоленко, однак раніше фірма належала Дмитру Олександровичу Ярмоленку та Ганні Василівні Ярмоленко. Дружина Олександра Ольга Ярмоленко є заступником начальника Відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міськради.

Нагадаємо, у 2016 році «Авакс-Проф» виграв два тендери УКБ Тернопільської ОДА щодо капремонту доріг по вулицях Енергетичнів та Лесі Українки в місті Шумськ. У 2017 році поліція розпочала кримінальне провадження щодо цих підрядів. Фірму підозрюють у привласненні бюджетних коштів шляхом складання фіктивних актів виконання робіт із завищеними обсягами та об’ємами, тоді як роботи не були виконані у повному обсязі.

Інша справа стосується ремонту й утримання доріг для Тернопільської САД у 2016 році.